Brief – що е то и необходимо ли е?

Когато клиентът не е доволен винаги е виновна агенцията. В крайна сметка това сме хората, които сме изхарчили парите и не сме задоволили очакванията. А очакванията (желаният резултат) трябва да са ясни още в началото. И да са разписани в така важния документ – Brief. Запитването, което компаниите изпращат до агенциите (уеб, рекламни, маркетинг, HR, PR и т.н.) често липсва. Или е кратко и неясно – просто, за да го има. Основната информация в него е какъв е бюджетът, а не какво точно очаква клиентът.

Въобще не коментираме, когато brief-a се получава по телефона и потенциалният клиент ни казва само: “Искам кампания за 5000 лв. до аудитория от големите градове.” Все пак в духа на самокритиката, трябва да кажем, че агенция започналa работа без brief, сама си е виновна за всички последващи страдания. Но можем ли да откажем проект заради тази си прищявка? Зависи колко сме затрупани от работа и … колко обичаме клиента. В настоящата ситуация малко агенции биха отпратили някого само заради липсата на конкретно запитване.

В компромисния вариант се правят срещи и изискванията-очаквания се изясняват. Едва след това се започва същинската работа. Ръководителите на проекта от двете страни трябва да полагат съвместно усилия, за да се случват нещата както трябва. И все пак човекът от агенцията е този, който трябва да бута и дърпа клиента. Това е част от работата – нали сме специалисти по комуникации🙂

Коментар “Brief – що е то и необходимо ли е?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *