Образователна еко игра gEco

Да се научим заедно да опазваме околната среда – това е целта на играта за ученици gEco. Мария Юрукова ни разказва повече за идеята и за мисията всеки да възпитава в себе си споделеното чувство на отговорност към планетата ни.

Разкажи ни за gEco – за кого е и какво цели?

gEco е нашето предложение, чрез което може да се повиши информираността в обществото за проблемите, свързани с опазването на околната среда по приятен и забавен начин – чрез отборна игра от типа предизвикателство. Все повече международни изследвания сочат плашещи и тъжни статистики за това колко замърсена е нашата планета. Междувременно голяма част от държавите се опитват да променят своите политики в проекологична посока. За съжаление тези промени изискват много време и трудно достигат да обикновения човек. Нашата цел е не просто да затрупаме хората с неприятна и често стряскаща информация, която по-скоро води до пасивност и отказ да се предприеме каквото и да било действие поради липса на увереност, че един човек може да промени нещо. Искаме чрез играта да им покажем конкретни решения за тези проблеми – малки стъпки, които могат да предприемат всеки ден, изпълнявайки в своето ежедневие,  без да полагат големи усилия. Играта е замислена по начин, който отваря пространство за дискусия, споделяне, забавление и търсене на нови идеи и решения. Чрез изпълнение на отделните мисии участниците постепенно изграждат навици за опазване на околната среда и разбират, че не е толкова трудно да използваш шише или торбичка за многократна употреба например.

Към момента имаме разработен и тестван вариант за деца. Вече две училища преминаха през програмата, а отзивите от децата и учителите са повече от прекрасни. С вълнение споделяме, че в началото на 2019 играта ще стартира в още два образователни центъра и сме в процес на договаряне с още заинтересовани организации. В момента работим усилено и върху подготовката на gEco за възрастни – в близките 1-2 месеца ще имаме тиймбилдинг вариант, който може да бъде адаптиран спрямо  нуждите на компаниите. Мечтаем си до края на годината да имаме онлайн платформа, която много би улеснила разпространението и провеждането на играта.

Кой може да помогне този хубав проект да се случи на повече места?

За последната половин година срещнахме много подкрепа в лицето на близки приятели и прекрасни непознати хора, които силно повярваха в идеята зад проекта. В екипа имаме двама нови члена, които от 2019 година активно ще се грижат за графичния дизайн и видеообработката на материалите в gEco. Проектът постепенно стигна до етап, в който има нужда от финансиране, за да направи крачка към дигитализация. Първите провеждания на аналоговия вариант на играта показаха, че е  интересна и забавна за децата и техните семейства, като постига заложените образователни цели. Създаването на онлайн платформа ще направи играта достъпна за много по-голям брой деца и възрастни, вклютелно за хора извън столицата, до които в момента нямаме капацитет да достигнем. Ще се радваме както на подкрепа чрез финансови средства, така и на възможности за сътрудничество с различни организации и подкрепа под формата на експертни знания и умения.

За повече информация къде?

Можете да ни последвате в социалните мрежи и в нашия Youtube канал @gEcoChallenge. Разбира се, ако имате нужда от повече информация, винаги можете да ни пишете на следния имейл gecochallenge@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *