Дизайн, хора и взаимодействие

anton_radev

Днес в нашия блог гостува Антон Радев. Говорим за новата му книга “Дизайн, хора и взаимодействия”, която четем един след друг всички в офиса.
Какво те мотивира да напишеш тази книга?

Антон: Когато започнах преди няколко години да си задавам въпроса къде е разковничето на успешните продукти и проекти, не знаех колко време ще ми е нужно да осъзная проблематиката в голяма дълбочина. Лутал съм се в десетки теми, както всички по света – добрия визуален дизайн, маркетинга, обслужването на клиентите, условията на продуктите за аудиторията. Търсих пропуските, които продуктите и услугите около мен имаха, когато те не успяваха да постигнат поставените за тях планове.

После започнах да чета. Много. Маркетинг и реклама, дизайн, ориентиран към потребителите, човешки фактори, ергономия, поведенческа икономика. Записах се на разнообразни курсове и паралелно с работата ми извън нея правих проекти, писах бизнес и девелъпмънт планове, провеждах интервюта, снимах. Умът ми блуждаеше върху проблема как мога да бъда добър във всички материи, но главната роля за осъзнаването, че в User-Centered дисциплините, водеща роля за целият труд имат само и
единствено хората – от потребителите и аудиторията, до екипите на фирмите и всички обвързани лица. За това приемане и осъзнаване ми помогна и мотивацията, дългата пряка и индиректна комуникация с хора около мен и хора от други далечни части на света.

Вдъхновяваха ме компании като Fujitsu с техните Human Centered Design продукти и услуги и политиката им на работа на служителите, IDEO с целия си труд върху същата област, Apple, които няколко години са
създавали прототипи на първия iPhone преди той да излезе на пазара. Приех идеята, че всички дисциплини в разработката на продукти и предлагането на бизнес услуги имат в себе си една огромна допирна точка – хората. Точно за това в книгата си съм писал за множество различни практити от различни науки.

Желаех искрено на българския пазар сред аудиторията у нас да изложа културата, че в бизнеса хората са на първо място, че дизайнът е една огромна материя от сложни дисциплини и процеси. За сега успявам и това много ме радва.

 

Осъзнава ли бизнеса ролята на дизайна?

Антон: Неприятен въпрос. В книгата ми не всичко е приказно и позитивно. Написах една специална част, озаглавена “Личността на фирмата и нейното страдание”. В нея засягам буквално симптоми и неврози. Фирмите не съществуват реално в нашия свят. Те са само юридическо понятие. Всяка фирма е съвкупност от хора, а те всички носят своя емоционален и интелектуален капацитет. Всяка фирма е една голяма каша от общия сбор на цялата емоционалност, знания и поведение на хората в нея, особено
на лицата от горните етажи. При фирмите поговорката “какъвто бащата, такъв и сина”, спокойно може да се перифразира на “Каквито мениджърите, такива и продуктите”. Фирмите не осъзнават себе си като
една обща база от възпитание, поведение, цели, ценности, знания. Първо трябва да осъзнаят това, преди да тръгнат да осъзнават дизайна например. Но за да отговоря на въпроса, бих казал лаконично “не”.

 

За теб самият дизайнът е …

Антон: Дизайнът е обширна, почти безкрайна материя. Речникът от английски също споделя това:

design, съществително
дизайн – design
проект – project, draft, design, blueprint, scheme, proposition
конструкция – construction, design, makeup
оформление – layout, design, presentation, styling, get-up
замисъл – design, conception, plan, counsel, view, game
устройство – structure, set, appliance, organization, mechanism, design
чертеж – drawing, plan, design, diagram, draft, draught
идея – idea, concept, notion, thought, conception, design
намерение – intention, intent, plan, purpose, view, design
строеж – construction, structure, texture, design, makeup, conformation
скица –  sketch, plan, diagram, draft, plot, design

design, глагол
проектирам – design, project, engineer, plan, scheme, schedule

IMG_2528

Антон: За мен дизайът е всичко това, но е и много повече от всичко това. Независимо дали създаваш лаптоп, самолет, софтуер или лъжица за сладолед, действат едни и същи закони и принципи. Дизайнът може да подобри битието на цяло едно общество, да погуби човешки живот, когато има грешка или просто да не накара потребителите да си поръчат нашият супер уникален продукт онлайн.

Ние в ABC Design & Communication вярваме в добрия дизайн и важната му роля по отношение на фирмените комуникации, без значение от средата – онлайн или офлайн. Ще се радваме да споделяте мнението ни и да работим заедно! А на книгата на Антон Радев желаем успех!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.