Какво донесе 2011-та на родната дигитална индустрия

Безспорно 2011-та не беше от лесните, но пък беше от интересните години за родната дигитална индустрия. На пръв поглед не се случи нищо много важно. От друга страна нещата продължиха да се развиват закономерно, на моменти и изненадващо.

Родните онлайн медии
На фона на динамиката в световните онлайн медии родните сякаш малко изостанаха. Една от малкото любопитни крачки в тази посока бе ID на Капитал (id.kapital.bg). Освен оптимизация на ресурса си и подобряване на съдържанието, голяма част от българските онлайн медии заложиха на развитието на мобилно съдържание. Голямото разочарование дойде от липсата на адекватна комуникация онлайн около изборите, традиционно свързани с по-големи бюджети за онлайн.

И нвазията на световните онлайн брендове
Големият победител за 2011-та без съмнение и не само за България е Facebook. Освен удвоения брой портебители той завзе и голяма част от общите импресии, които се генерират от потребителите – 37% по данни на Google Ad Planner.

Мобилност
Очакванията в края на 2011-та в България да има около 1 милион потребителя със smart телефони се сбъдват. Това дава наистина добра основа за по-големи очаквания по отношение на мобилно съдържание, приложения и маркетингово присъствие за следващата година. Започваме годината със семинар за мобилния маркетинг – заповядайте!

Групово пазаруване
Големият бум при сайтовете за групово пазаруване бе изумителен през отминаващата година. Ежедневно се появяваха нови и нови подобни проекти. Все пак лидерите запазиха своята преднина и продължиха да жънат успехи, навлизайки в любопитния сегмент на доставчиците на услуги и малкия бизнес.

AdServing
Освен традиционните метрики през тази година навлязоха активно и AdServing системите за провеждане и отчитане на онлайн кампании. Това повишава качеството на услугите, а от там – рефлектира и на доверието у рекламодателя.

Събития
Годината на най-многото семинари, обучения и събития в областта на уеб – семинарите на списание .net, IAB България, Лукрат, Social Me, ABC Design & Communication, W&E, SEO, WP, първото голямо събитие на дигиталната индустрия – IAB Forum България, други конференции, WebIt, конкурса БГ Сайт, конкурса на БУА Български награди за уеб, събиранията на бранша – безспорно нуждата от обучение и детайлно познание в нашата динамична среда оказва силно влияние.

Книги
През 2011-та излязоха две книги от български автори, посветени на социалните мрежи – през юни “Властта на хората” на Пламен Русев и през ноември “Инструменти за социалните мрежи” на Жюстин Томс и Камелия Георгиева. Това отново е индикатор, че онлайн става все по-важен елемент от комуникационния микс и има нужда от обучение и нови знания по темата.

Какво остана за 2012-та?
Мобилност в пълния й вид
Голямата премиера на мобилния маркетинг у нас все още предстои. На лице е основата – пенетрацията на smart мобилни устройства е достатъчно голяма. Нужно е да се появят адекватни услуги и кампании, възползващи се на максимум от възможностите на мобилния достъп. Следващата крачка – мобилните разплащания – също е близо.

Повече ефективност
В търсенето на все по-работещи инструменти маркетинг специалистите ще залагат все повече и на измеримостта, която малко или много бе подценявана в предходните години. Възможностите за това са на лице.

Бази данни
Всички експерти казват, че от тук насетне все по-голямо значение ще се отдава на базите данни, потребителите, детайлната информация, която всеки бизнес има за своите клиенти и максималното й използване, за постигане на поставените цели.

Накратко, както Александър Варов каза на Уеб семинара през ноември 2011 – “От тук нататък в уеб ни очакват много пари и много работа”. Няма съмнение, че 2012-та ще е още по-динамична и любопитна. Да си пожелаем и да е успешна!

Материалът е с автор Жюстин Томс и е публикуван в последния за 2011-та брой на списание .net

One Thought to “Какво донесе 2011-та на родната дигитална индустрия”

  1. […] цялата ми обзорна за 2011 статия е тук This entry was posted in da da da, online marketing and tagged digital industry, IAB, дигитална промишленост, мобилност, очаквания, прогнози by Justine. Bookmark the permalink. […]

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.