Какво трябва да избягвате при кризисни ситуации в социалните медии

crisisВ днешния дигитален свят и бърз поток на информацията – всичко се знае. В случаи предизвикани от медиите или слухове от конкуренцията за негативно мнение за бизнеса ви, информацията светкавично ще достигне и до потребителите ви.
Независимо от това дали слуховете са истина или лъжа, негативна реакция от страна на вашите клиенти ще има. Особено в социалните медии, които дават възможност на “гласност” и вирусно разпространение на негативни коментари, постове и оценки.

Как трябва да се реагира в подобни кризисни ситуации?

* Бъдете внимателни! Не реагирайте емоционално, предизвиквайки ответни силни реакции има възможност за задълбочаване на кризата.
Емоционална реакция от страна на собствениците на бизнеса би довела до наливане на гориво във вече запаления огън. Не го допускайте!

* Не скривайте истината.
Каквото и да се е случило бъдете откровени. В човек е заложено да прощава когато отсреща има покаяние и признаване на грешката.
Малките лъжи се превръщат в големи проблеми. Затова бъдете откровени с вашите клиенти.
В социалните медии имате богата възможност да достигнете до тях и да споделите всичко.

* Сега не е времето за насърчаване на продажбите
Последното нещо, което искат да видят потребителите е това колко качествени и изгодни са вашите продукти…Не и сега! Сега трябва да сте до тях не с продажбите си, а с приятелско лице, което споделя своите истини.

* Обратна връзка
Важно е да отговаряте на читателски запитвания и коментари, но внимателно подбирайте думите си в отговорите си. По-добрия вариант тук е препращане на разговора по имейл и телефон за директна връзка с клиентите.

* Не изтривайте публикации
Това е най-грешното, което можете да направите, клиентите ви непрекъснато са онлайн и не можете да си позволите да изтривате негативни коментари, които потребителите ще забележат и не е за ваше добро да реагирате така.

Това са нашите съвети за кризисни ситуации, които ситуации се надяваме никога да не се случват с вас. А ако имате нужда да започнете изграждането на вашия корпоративен имидж в социалните мрежи още днес, ние сме до вас. Обадете ни се!

 

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.