Как да напишем блог статия?

Блог статиите са нещо, което вече много от нас смятат за „демоде“. Въпреки това те си остават един идеален източник на информация. Но за да бъдат такъв, текстът трябва да е добре написан и представен и да отговаря на още няколко изисквания, така че да бъде полезен на читателя. Възможно е множество пъти да се случи да попаднете на статия, която на пръв поглед да съдържа всичко, което ви интересува, но започнете ли да четете срещате затруднение с разбирането или съсредоточаването и така и не я довършвате, съответно не получавате това, което сте търсили и ви е интересувало.

Има няколко стъпки, които е препоръчително да бъдат следвани при писането на добра блог статия.

Добре изразена информация

Информацията в една статия следва да бъде написана на достатъчно достъпен език, но и да е така поднесена, че да не отегчава читателя. Не е препоръчително да е твърде дълга, освен ако не се изисква и налага, и трябва да е добре структурирана. Да има преки връзки между параграфите, да се чете лесно и да си личи, че мисълта „тече“, а не затормозява читателите.

Заглавие и увод

Самото заглавие на статията трябва да дава точна информация за какво ще става въпрос в нея. Препоръчително е да е сравнително кратко и ясно и да съдържа основната тема на публикацията, а не да бъде общо и неконкретно. Също така да е достатъчно привлекателно за читателите, за да ги мотивира да прочетат статията. Същото се отнася и за увода. Не бива да е твърде дълъг, така че да откаже аудиторията да прочете статията, трябва да дава нужната информация за това за какво ще се говори по-надолу, как ще разреши проблема, по който ще се говори и също така трябва да е написан така, че да накара читателя да продължи да чете.

Организация на текста

Колкото и дълга да е една статия, ако текстът бъде разделен на параграфи, то няма да изглежда отегчително дълга за читателя и така той по-лесно ще се съсредоточи върху отделните точки, които се коментират. Разделянето на подобни подтеми визуално и смислено ще улесни възприемането и обработването на информацията. Ако тези точки бъдат озаглавени с кратки заглавия, представящи темата, която покриват, то публикацията ще придобие съвсем завършен вид, а читателят ще се сдобие с желаната от него информация още по-бързо и лесно.

Проверка, правопис, език

Едно от най-важните неща, което трябва да се направи, след като се завърши една статия, е да бъде прочетена отново и проверена за правописни, пунктуационни и граматически грешки. Често при първоначалното писане пропускаме да проверим или не обръщаме внимание на малки грешки, които обаче читателят може да забележи. Такива грешки не правят добро впечатление, затова е удачно да бъдат премахнати. Друго, на което трябва да се обърне внимание е стила и езика, които се използват. Жаргоните и ежедневните думи не бива да преобладават. Да, статията трябва да бъде на достъпен език, но подобни думи могат да създадат усещане за непрофесионално отношение и само биха отблъснали читателя.

Изображения

Последно, но не на последно място са изображенията. Една статия следва да бъде придружена от подходящо изображение, което само да допълва заглавието и да насочва читателя към основната тема, която се засяга в публикацията. Изображението трябва да е с високо качество, и ако не е лично ваше, нямате права над него или нямате възможността за създаване и заснемане на лични изображения, то следва да бъде придобито от портали, които предлагат свободни, безплатни изображения с висока резолюция. Повече разяснения от екипа ни по темата можете да прочетете тук.

Свържете се с нас, екипа на ABC Design and communication, ако планирате свой блог или сайт, ние с радост ще сме готови за среща.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.