Как да постигнете резултати във Facebook без да харчите пари за реклами

facebook-hashtag1Въпреки, че рекламита във Facebook са страхотни, фирмите трябва да успеят да вкарат посланията си в нюзфийдовете на потребителите, ако искат да получат по-добри резултати в дългосрочен план. Цели 95% от потребителите във Facebook преглеждат само нюзфийда си, така че публикуване едиствено заради самото публикуване няма да доведе до по-добри резултати за вашия бизнес. Освен това според проучвания само 35% от комерсиалните постове в действителност се показват в нюзфийда на потребителите, което показва колко много и
упорита работа е нужна, за да се постигне добра Facebook стратегия.

Както вече споменахме по-рано, за да получите най-добри резултати, трябва да наблегнете върху показването ви в потребителския нюзфийд. Огромното мнозинство потребители никога няма да посещават вашата Facebook страница редовно, поне не и докато не им предложите някакъв вид стимул, като оферти и промоции. Е, как тогава да вкарате вашите публикации в нюзфийда на потребителите без да харчите пари?

Facebook използва алгоритъм наречен Edgerank, за да реши кои публикации се показват и колко напред в нюзфийдовете на потребителите, така че разбирането на този алгоритъм може да ви помогне да създадете по-добри публикации.

Въпреки, че с новите промени във Facebook има таб “following” в нюзфийда, където потребителите могат да виждат само актуализации от страниците, които следват, това все още не ви гарантира първото място в нюзфийда или пък, че потребителите ще проверяват този раздел редовно.

Ето и някои от най-добрите начини да влезете в нюзфийда и да постигнете по-добри резултати във Facebook, без да харчите пари за реклами или промотирани публикации:

1. Разберете как работи алгоритъма на нюзфийда

Има няколко фактора, които въздействат върху “решението” коя публикация да се появи в потребителския нюзфийд и коя не, в т.ч.:

– Брой коментари
– Вид постове (снимка, видео, текст, връзка и т.н.)
– Кой е публикувал актуализацията

2. Ангажираност

Както можете да предположите и сами, публикации, които имат много коментари и харесвания е по-вероятно да се появят в нюзфийда. Тайната тук е да накарате потребителите да са ангажирани с вас, като обаче и вие се ангажирате с тях в замяна. Отделете си известно време всеки ден, в което да общувате с хората във Facebook, харесвайте постовете им и най-вече коментирайте. Също така е много важно да отговаряте на всеки, който коментира вашите публикации – този “трик” ви помага да получите повече коментари и ще накара повече хора да се включат в разговора.

3. Започнете анкета

Анкети са големи стимулатори на ангажираността и за щастие има много безплатни приложения за Facebook анкети, които можете да използвате. Много лесно е да се направи анкета и отнема само няколко минути от времето ви, но може да доведе до някои добри резултати. Помислете за анкети, които хем да са свързани с бизнеса ви и неговата ниша, хем да накарат хората да се интересуват от гласуването и да следят резултатите.

4. Публикувайте полезно съдържание

Линкването на новини не винаги може да ви вкара в нюзфийда, но може да генерира висока ангажираност и трафик към вашия сайт. Споделяйте вашите най-добрите статии във Facebook, както и в съответните групи, които ви позволяват това и насърчавайте потребителите да да ги харесват и да оставят коментари.

5. Добавяне на форма за контакт към вашата Facebook страница

Списъците са най-важният актив на всеки бизнес,  така че защо да не се възползвате от вашата аудитория във Facebook и да създадете свои? Има много безплатни приложения, които можете да използвате, за да добавите лесно форма за контакт към вашата страница във Facebook.

(Следва…)

 

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.