Колко уеб агенции печелят по 2000000 лв.?

datЗащо българският туризъм няма лице? Преди всяко туристическо изложение има скандали с щандовете ни, визията им, липсата на адекватност и т.н. Туристическият продукт на България няма адекватно онлайн представяне. От години се говори, как ще се направи един мега портал за туризма, който видите ли ще каже всичко за България, чужденците ще ахнат и ще се избият да идват в презастроените ни и шумни курорти.

Всъщност зад идеята “мега портал” стоят едни “мега пари”, които някой ще усвои след няколко седмици. Държавната агенция по туризъм (ДАТ) обяви обществена поръчка за уеб агенция, която да изготви комуникацията на българския туризъм. За целта е предвиден сериозен бюджет, което е похвално. Обаче условията за участие са повече от нелепи.

За да бъде допусната до конкурса, всяка уеб агенция трябва да има оборот около 2 милиона лева годишно. Колко са тези агенции в България?

Отделно депозита за участие е 19 000 лв. … В момент на икономическа криза, когато държавата уж иска да помага на средния бизнес (защото уеб агенциите общо взето са в групата на средните предприятия), това ни се струва лишено от логика.

Вместо туристическата администрация да направи всичко възможно, за да бъде представена добре страната, явно пак е по-важно точните хора да усвоят големите пари. После да си говорим за пазарна икономика и ЕС…Няма смисъл.

Ще си плащаме данъците и ще четем подобни брифове 🙂

12 Thoughts to “Колко уеб агенции печелят по 2000000 лв.?”

 1. Диана

  Много е жалко, че всичко продължава да се случва по този начин. И без това туристическият продукт на България е под всякаква критика.
  Крайно време е приоритетите да се променят и да се помисли за качество и автентичност на продукта, маркетинг и имидж, а не само за това кой колко пари ще си прибере от поредната сделка под масата.
  В момента лицето на България, което чужденците (а и българските граждани също) виждат, е много грозно. Защо трябва да се смазва всяка възможност за създаване на нещо стойностно – корупцията, мързелът и некадърността на определени хора и институции не са достатъчно оправдание.

 2. Това е супер нелепо и за пореден път доказва, че уеб асоциацията не си е на мястото. Защото на такива неща е длъжна да реагира и да направи необходимото! На всички е ясно как се пишат заданията за обществени поръчки. Сигурен съм, че фирмите, които могат да покрият тези безумни условия се броят на пръстите на дясната ми ръка…. Докога!

 3. Добре дошли в България ! Къде и само къде е възможно един държавен слъжител да кара мерцедес с месечна заплата от 600лв . Ами тук ! Законите се спазват , пуска се безумни условия по дадена държавна поръчка и я печели този който е внесъл като подарък съответната сума . Няма корупция а се нарича с благозвучната дума „БЛАГОДАРНОСТ“ . Дано се оправим някой ден !!!

 4. Всъщност има ли такава агенция, която би могла да изпълни критериите?

 5. По мое мнение има около 2-3 фирми, които могат да отговорят на изискванията, предполагам 1 от тях е свързана с някой във въпросната агенция. Така се е получило и подобно нелепо, както казва Крис, задание.
  Да уточня, че това не са 2-3 уеб агенции, а 2-3 фирми, които пишат софтуер или които продават хардуер и между другото имат уеб отдел …

 6. denislav

  Преди няколко месеца имаше търг, кой да пише заданието. Лесно може да се провери, кой го е спечелил и защо е сложил подобни условия…

 7. Има такива фирми, но такива които правят такива обороти чисто от уеб дизайн се съмнявам да има…. освен една две които работят с подобни „поръчки“ от доста време и са на ти с държавната администрация и механизмите на печелене на поръчки от подобен род.

  Информацията за подобен род поръчка би следвало да е публична. Няма да е лошо да се заемем след като спечели който ще спечели и да изискаме достъп до документацията и похарчените пари. Мисля, че ще лъснат много интересни неща….

 8. В българският туризъм цари тотално безхаберие съчетано с бетон, простащина и алчност. През последното десетилетие бе направено много, за да се унищожи част от природната среда на туризма. Без природа не може да се предлага адекватна, конкурентна туристическа услуга. Лично аз нито съм работил, нито бих работил за мутрите в туризма: Георги Гергов, братя Диневи, Красимир Гергов, братя Велчеви, Петър Манджуков, Ветко Арабаджиев … Престъпници и помияри – агетни на ДС, свинари, келнери това ли е лицето на българския туризъм ? За това лице ли работи WEB бранша ?

 9. in2h20

  Има рационалност в дефинирането на заданието, която най вероятно е Copy:Paste от подобна структура в друга страна.

  Оборот от два милиона лева филтрира малките.

  Плюсове: явяват се големите, с големите портфолия, големите екипи с големите познания и възможности
  Минуси: Конкурсът не променя динамиката в бранша; след този ДАТ конкурс в уеб пространството нищо не е по-различно – а е могло да бъде. Държавата България отново и отново е пропуснала шанс да даде крила на творчеството. Явно в ДАТ няма хора, които се интересуват от уеб 2.0 в бг (изненаданите да стъпят една крачка пред строя)

  Депозит за участие

  19 000 лв не филтрира нищо. Нито е интересена цифра за да привлече големите в бранша.
  Нека го разгледаме като какво може да се направи за 19 000 лв.
  Това са 9 705 евро.
  (възможно е депозита да е законово обоснован, не ми е известно).
  Един ден на снимачна площадка с голямо име дори не покрива.

  Нека да намерим една положителна страна на този депозит обаче.
  Кхъм, аха. Отваря интернет дискусия. Това е голям плюс в бг уеб пространство, щото целия бранш знае че страната страда от липсващия си имидж по панаири, посолства и презентации.

  Никой, ама псилютно НИКОЙ, не ви пречи да си направите 20% google упражнението: България като туристическа дестинация.

  Още повече в момента тече ултра модерен редизайн на бранша – хотели предлагат кулинарни курсове, частни квартири сервират собствена марка ягодов мармалад, къмпингите са с интернет достъп… няма край от услугите и преживяванията, с които туриста днес е обстрелван.

  Мега бг туристически портал..ох, нещо идеята с мега порталите дето всичко трябва да тече на поне един чужд език, да познава поведението на клиента с клавиатура и bluetooth blackberry в другата ръка.. иска доста cloud computing познания в страна, дето все още като вали интернета спира.

  Ок, това упражнение напомня за другото упражнение с измислянето на дълбоката чиния. Като изкопираха условията за конкурса, да бяха надникнали и изкопирали и останалото от държавната агенция по туризма на страната Х, дето са крали.

  Какво работи вместо мега портал

  Turkish Airlines/Кевин Костнър/I am feeling like a star
  Цялата история я има в youtube – замисъл, изпълнение, viral marketing, скандинавски екип, пренасяне на характеристики от публична фигура върху корпоративна марка
  Пише го във всяка читанка по маркетинг.

 10. […] със сайт за 2 милиона лева ABC Design & Communication: Колко уеб агенции печелят по 2000000 лв.? 168 часа: 2 милиона лева за държавен сайт – снимки 1, 2, 3 […]

 11. Ето отговорите на Крушкова на въпросите ми относно поръчката:
  http://yurukov.net/blog/2009/11/18/aneliq-krushkova-za-tova-zashto-turistich

  Получих ги преди няколко седмици, но нямах време да ги пусна.Изпратил съм и запитване към фирмата, която е определила изискванията и цената.

 12. Сайт за Българският туризъм все още няма.
  Телефоните на сайта не отговарят и сочат към вече несъществуващата Държавна Агенция по Туризъм.
  Усвояването на еврофондове тече с пъна пара, така че България може да претендира за откривател на парният локомотив пък даже и на дизеловият, бензиновият и всички бъдещи двигатели на усвояването на средства 😉
  Жалко, че „посредствени“ агенции, като ABC D&C, MAG Studio, Sirma, Musala.
  Но такъв гранд „бранд“, като http://www.edita.net/ – Заслужава
  та това е родната действителност уважаеми данъкоплатци!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.