Комуникации по време на корона вирус – 6 съвета

COVID-19 и извънредно положение – как това променя комуникациите ни

Ситуацията е сложна – вероятно се чудите как да преправяте комуникационните и маркетинг планове, бизнес плановете си. Всички или доста голяма част от бизнесите са като вас. На някои, които са напредна линия се налага да взимат решения бързо, защото ситуацията се мени с часове.

Да, за много сектори това е много сложен момент. Дистанционна работа, отказани поръчки до невъзможност да се извършва дейността. И вътрешната и външната комуникации търпят промени и имат спешна нужда да бъдат преосмислени и планирани наново.

Ето основните 6 правила от нас:

1. Не спирайте комуникациите си

Препоръчваме да не спирате комуникация с аудиториите си. Да, може да намалите, а със сигурност ще е нужно да промените.

2. Не автоматизирайте

В тези времена не разчитайте да автоматизация в публикациите, защото може да са доста неуместни спрямо текущия контекст. Преди всяка публикация проверете комуникационния фон и ако е адекватно – натиснете бутона “сподели”.

3. Позитивно

Задръжте позитивния тон. Днес повече от всякога. Сигурно не ви е много позитивно, но намерете сили и се усмихнете – и така мислете какво да направите. Страхът и депресията не са добър помощник.

4. Не бързайте

Не бързайте. Отложете всичко, което вече не е релевантно. Ще му дойде времето, някъде в бъдещето, но не днес. Ако взимате важни решения – премислете ги и така ги комуникирайте.

5. Преценявайте добре каналите

Може би не всяка информация е за социалните канали. Вероятно някоя ще остане само в сайта, друга ще разпратите на всички клиенти, трета ще публикувате в блога, а четвърта ще достигне само до определени групи хора – най-важните ви клиенти.

6. Преценявайте добре посланията си

Преценявайте добре посланията си и знайте, че остават следи. Всички са объркани. Не добавяйте шум в комуникациите. Бъдете ясни, конкретни и обмисляйте добре какво казвате – чете се и между редовете, особено при повсеместен страх.

Знайте, че какъвто и план да направите днес той може да е тотално нерелевантен утре. Бъдете готови за промяна. Ние сме на линия да помагаме също. Пишете ни още сега!

И знайте – скоро всичко ще бъде наред.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.