Любимите маркетинг книги на Димитър Цонев #ABC15

Димитър Цонев описва себе си, като дигитален стратег и изследовател. Като такъв той  изследва отблизо и анализира развитието на дигиталния свят, следи и прави проучвания и анализи за водещите тенденции в областта и доколко те са приложими и полезни за бизнеса и за лично ползване. Можете да научите повече за Димитър в личния му блог: http://gregg.mine.nu.

Ето и изборът на Димитър:

“Engage!: The Complete Guide for Brands and Businesses to Build, Cultivate, and Measure Success in the New Web” на Brian Solis
За “Engage!” на Солис мога да пиша и говоря много, тя намери мястото си в класацията ми за топ 3 (или 5?), защото е онази книга, която показва важността от изграждане на бранд и бизнес в социалния уеб, за важността от (адекватно) общуване… Ако трябваше да посоча само една книга, това щеше да е Engage!. Защото Engage! променя начина на мислене и не е просто книга, а безценен приятел, който провокира начина на мислене в различни, често неочаквани посоки. “The End of Business as Usual” е нейно своеобразно продължение, но непознаването и неразбирането на първата води единствено до объркване след прочитането на втората.

“Social Media Is Bullshit” на B.J. Mendelson
Колебаех се дали да не сложа две книги на Солис, “Engage”, наред с “The End of Business as Usual”, но щяха да станат твърде много книги на „новото бляскаво нещо“, наречено социални медии, които на други ширини хич вече не са нито бляскави, нито нови. Затова избрах “Social Media Bullshit”, която ги разглежда като да, нещо необходимо, но не и единственото, което е нужно за успешен бизнес. Социалните медии не са сребърния куршум, който спасява бизнеси, напротив, често са в състояние да ги потопят. Въпреки това активното участие в тях е важно, затова, като противопоставяне с първата книга, реших да сложа и втора, която ги разглежда такива, каквито са, без излишни приказки и хвалби – само каквото е най-важно да се знае, без “bullshit”.

“Measure What Matters: Online Tools For Understanding Customers, Social Media, Engagement, and Key Relationships” на Katie Delahaye Paine
Третият ми избор е свързан с важността от измерване на постигнатите резултати и разбирането на клиентите онлайн (които са значително по-ангажирани в социалния уеб, а и същевременно значително по-неразбрани, с различни очаквания, нагласи…). И двете книги разглеждат това и прекрасно се допълват, а познаването на средата и начините за измерване на постигнатите резултати единствено могат да се случат след разбиране на средата, не просто с плахи опити и опипване на почвата.

С поредицата Любимите маркетинг книги на … отбелязваме 15 години ABC Design & Communication. #ABC15

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.