Любимите маркетинг книги на Иванка Какалачева #ABC15

Иванка Какалачева. Амбициозна, креативна, четяща, справяща се и упорита – това е Ваня, маркетинг мениджър в Идеал Стандарт – Видима АД, лидер в санитарното оборудване за баня.

Ето и изборът на Ваня:

„Хаотика” на Филип Котлър и Джон Каслионе
Точно основоположникът на стройната система за управление на маркетинга Филип Котлър, сега ни съветва как да яхнем хаоса и да го превърнем в успех. Съвременният маркетолог не би могъл да оперира успешно в настоящото кризисно време без съветите на Котлър и да създаде гъвкаво устойчива маркетинг система. Препоръките за двойно фокусиране и тройно планиране на пръв поглед означава двойно и тройно повече работа, но няма как. Ако си фокусиран краткосрочно, но и не губиш фокуса в дългосрочен план – няма как да се загубиш. Ако нямаш план A, B и C, то ситуацията винаги може да те изненада във време на турболентност. Често на маркетолога се налага да бъде метеоролог – да предсказва навреме промените във времето и да бъде подготвен за всяка ситуация.

„Лилавата крава” на Сет Годин
Сет Годин е гуруто в маркетинга, чиито блог следя от години. Той ни споделя своите открития за това, как да водим „племето” и как да не се страхуваме от „дълбоките води”, защото в тях е скрит нашият шанс. „Лилавата крава” всъщност е едно ръководство за създаване на забележителни брандове. Като казвам ръководство, не очаквайте някакъв план в стъпки. Това е по-скоро вдъхновяващо четиво, нахъсващо и стимулиращо нашата креативност. „Създай забележителен продукт и го насочи към точните хора”, казва Годин.

„Лидерът, който нямаше титла” на Робин Шарма
Ще попитате какво общо има това с маркетинга? Има. Не си представям успешния маркетинг мениджър без добър екип, без да бъде прекрасна личност и без да има пълноценен живот. Това е една от най-добрите книги за лидерство, защото събужда вътрешния ти лидер. Мотивира те да работиш, давайки най-доброто от себе си и променяйки към добро всичко около теб – процеси и хора. Дано повече хора я прочетат и да им помогне да се превърнат в лидери без титла.

С поредицата Люмимите маркетинг книги на … отбелязваме 15 години ABC Design & Communication. #ABC15

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.