Любимите маркетинг книги на Ивелина Атанасова #ABC15

Предприемач по душа, Ивелина Атанасова е основател на онлайн медиата NewTrend.bg, спечелила първа награда в категория “Медии” на конкурса БГ сайт 2012. Ивелина описва себе си като “цветна” личност и многопрофилен боец – маркетинг консултант, лектор, блогър, организатор на събития, PR и мениджър, тя твърди, че е “влюбена” в нещата, които прави, стига те да са свързани с маркетинга и бизнес развитието на един продукт. Страстта й са технологиите и книгите.

Ето какво сподели Ивелина с нас: “Моите любими книга всъщност са много – винаги съм обичала да чета и винага съм чела по много. Опитах се да систематизирам от всички любими, най-любимите ми и списъкът изглежда така – подредени са не по-степен на любимост, а по заглавие в реда на изваждането им от библиотеката – държах да пипна всяка и да я разгледам, описвайки я защо ми е любима :)”

1. “48те закона на властта – Робърт Грийн” – изключителна книга, която под формата на притчи и кратки разкази съчетава умело важни моменти от историята през вековете и мъдростта на накои от най-великите управници, философи и войни в света – Сун Дзъ, Карл фон Клаузевиц, Николо Макиавели, Уилям Шекспир, Фридрих Ницше, Хенри Кисинджър…>

2. Creative Genius и Marketing genius – Peter Fisk – Обичам стилът на писане на Питър Фиск – тънкият му хумор и умението му да систематизира в кратки глави много полезна информация, практични съвети, иновативни идеи и насоки за бизнес развитие. Кратко, точно и ясно – истинско, силно, различно. И двете книги са изключително вдъхновяващи (Creative Genius ще излезе буквално до дни от печат на български) и вплитат в себе си изключителни примери от практиката на Microsoft, Toyota, Coca Cola, Amazon, Dell, Apple, IKEA, Zara, Disney, Google.

3. “Защо купуваме – науката за пазаруването” на Пако Ъндърхил и “Защо и как купуваме – основи на невромаркетинга” на Мартин Линдстрьом – Първата беше основният ми помощник и гид при написването на дипломната ми работа и съдържа в себе си изключителни съвети за мърчандайзинга и потребителското поведение, психология, съвети за това как единичната покупка може да се превърне в многократно повтарящо се действие и как поведението и ежедневието на работещите жени повлиява подредбата в супермаркетите, например – нетипична и много, много полезна. Втората е посветена на психологията и невролингвистичното програмиране. Книгата е написана в резултат на поредица от медицински изследвания на “потребителските мозъци” в лабораторна среда и дава яснота за това доколко рационални или емоционални решения за покупка вземаме. Харесвам не само полезността на книгата, но и начина по-който медицината и  продажбите се преплитат в едно и умението на автора да обясни на простичък език “великите истини” от света на маркетинга, подплътявайки ги с резултатите от научните си изследвания.

А ето и още две книги бонус от Ивелина, специално за читателите на блога ни! 🙂

“100 тайни на рекламата – Кешвъртайзинг или как да спечелим много пари от всичко” – Дрю Ерик Уитман – ако мога да степенувам всички избрани до тук книги, тази ми е най-любима и най-полезна. Дрю Уитман е още един автор, който умее да пише кратко, точно и ясно с изключително фино чувство за хумор. Книгата съдържа основни принципи на потребителската психология, конкретни и изпитани съвети за увеличаване на продажбите и увеличаване ефекта на рекламата. Най-голямата й полезност обаче е всеобхватността – “Кешвъртайзинг” съдържа в себе си всички задължителни съвети и инструменти, които всеки маркетолог трябва да познава в детайли и владее, както в онлайн, така и в офлайн света, както в областта на копирайта, така и в дизайна, основни продажбени стратегии и техники, обслужване на клиенти и реакция по време на PR криза.

“Повратна точка” и “Изключителните” от Малкълм Гладуел – когато за първи път книга на Гладуел попадна в ръцете ми беше случайност или поне винаги съм считала така – всъщност ми я даде приятелка на заем в момент, когато се чувствах безкрайно отегчена и вероятно за първи път в живота ми нямах желание да влизам в книжарница и да ровя по лавиците, търсейки своето поредно “съкровище”. Исках хубава, стойносттна, ценна и полезна книга, която да бях убедена, че ще ми хареса – така срещнах “Повратна точка” – изчетох я на един дъх. Гладуел притежава изключителното умение да намира причинно-следвената връзка във всичко, да обработва по неповторим начин статистическата информация и да вади невъобразими изводи за обществото, в което живеем, да изследва социума от гледната точка на учения – (маркетолог). Удивителни книги, които действително ме накараха да гледам на света по един раличен начин, както обещаваха Форчън в една от рецензиите на корицата.

С поредицата Любимите маркетинг книги на … отбелязваме 15 години ABC Design & Communication. #ABC15

One Thought to “Любимите маркетинг книги на Ивелина Атанасова #ABC15”

  1. Линдстрьом и на мене ми е сред фаворитите! 🙂

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.