Любимите маркетинг книги на Любомила Стойкова #ABC15

Любомила Стойкова в момента е бранд мениджър във фирма ВК Комерсиал, но дълги години е работила в книгоиздателския бранш и е редактирала много бизнес книги. Ето защо, както самата тя казва, приема инициативата ни за прекрасна, а изборът на само 3 заглавия я затруднява, тъй като бизнес книгите са нейна страст, а и разнообразието е наистина голямо.

Все пак ето и изборът на Любомила Стойкова:

 1. Сун Дзъ и изкуството на войната в бизнеса – Марк Макнийли – Докато четях тази книга, с интерес установих, че войната и бизнесът имат много общо.  Неслучайно и Марк Макнийли успява да напише толкова полезно бизнес четиво като използва за основа класическия трактат за военната стратегия “Изкуството на войната” на китайския генерал Сун Дзъ. Явно основните принципи и стратегии остават вечни.

Марк Макнийли умело се е възползвал от възможността да чете между редовете на трактата и с книгата си прави неоценима услуга на бизнес мениджърите. Ще се уверите сами колко близки до ума ви бизнес похвати са систематизирани тук и ще се учудите как сами не сте стигнали до подобни изводи.

2. Малкото е новото голямо – Сет Годин – Макар, че книгата съществува във вид на публикации в блога на автора, пожелах да я имам и в книжно тяло, за да ми е под ръка на бюрото и да я препрочитам всеки път, когато имам нужда от идеи. Да, фен съм на Сет Годин. Идеите му променят мисленето ми, вдъхновяват ме, а когато човек се вдъхнови действа. Това е, което прави книгата толкова проницателна и интригуваща. Една страхотна колекция от най-доброто на Сет Годин. Страниците ме заредиха с нови идеи и ме накараха да мисля по необикновен начин за ежедневните маркетингови предизвикателства. Забавна и вдъхновяваща. Стимулира креативното мислене. Дава абстрактни идеи по конкретни теми. Надали ще се съгласите с всяка идея на автора, изразенa в тези 183 блог постинга, но със сигурност ще намерите достатъчно, за да оцените книгата като полезно четиво, което да запазите за себе си или да препоръчате на приятелите си. Идеите му се позовават на реални примери и лични преживявания. Използва и шеги, с които всеки маркетолог може да се идентифицира. Тази книга ще ви научи никога да не спирате да предизвиквате себе си и бизнеса си. Ще ви вдъхнови да живеете и мислите по-бързо и по-добре. Много качествено и полезно четиво.

3. Латерален маркетинг – Филип Котлър – Харесвам книги, които ме вдъхновяват, които ми предлагат алтернативни решения и нови идеи. А маркетинг гуруто Филип Котлър е сред любимите ми автори. Така открих това интересно четиво, в което е представена нова система за разработване на остроумни и нестандартни идеи и възможности – латералният маркетинг. Латералният маркетинг допълва традиционния като предлага алтернативен път към откриване на нови идеи.

Mаркетингът не е същият като преди години. Потребителите днес са повече от удовлетворени, даже са свръхзадоволени. Днешните компании имат нужда от ново мислене, за да създадат смислени маркетинг предложения. Време е да се измислят нови бизнес концепции, резултат на творчески процес вместо да се използва безкрайното вертикално сегментиране. Истински добрите идеи идват от латералното мислене.

Най-интересната част от книгата са разиграните примери за такъв тип мислене – как се тръгва от една идея и вместо да се последва логиката, се търси нещо коренно противоположно, немислимо дори. Така се зараждат уникалните и в днешно време работещи идеи.

С поредицата Любимите маркетинг книги на … отбелязваме 15 години ABC Design & Communication. #ABC15

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.