Някои често срещани маркетингови грешки в Pinterest (2 част)

pinterestПредлагаме ви и продължението по темата за маркетинговите грешки в Pinterest, като се надяваме, че ще ви е от полза, а ще се радваме и ако имате какво още да добавите към списъка от личен опит 🙂 И така:

Грешка 5: Липса на връзки към продуктови страници

Продуктови снимки, които не водят към продуктовата страница пропускат една голяма маркетинг възможност.

Смисълът на маркетинга в Pinterest е споделянето на снимките ви от ваши последователи, от последователи на ваши последователи и така по веригата. Потребителите в Pinterest обиконовено не посещават началната ви страница (където сте посочили информация за себе си и сайта си), за да се ангажират с вашите публикации. Много по-вероятно е те да видят
какво сте “закачили” на стената си т.к. то ще бъде споделено от други потребители или ще се появи при търсене по хаштаг.

Грешка 6: Не описвате снимките си

Ако публикувате снимки, не го правете без да включите описание. Ако не включват описания, вашите публикации няма да се появят при търсене в Pinterest. А ако не се показват при търсенето в Pinterest, то шансовете съдържанието ви да бъде споделено и честно казано дори да бъде видяно значително намаляват.

Освен това, използвайте хаштагове в описанието, за да бъде намерен вашият продукт от потенциалните ви клиенти които търсят в Pinterest.

Грешка 7: Използване на лоши снимки

Pinterest е изключително визуален сайт. Не публикувайте лоши снимки на вашите продукти! Това следва да се подразбира.

В Pinterest, вие се конкурират с някои от най-добрите изображения в света! Ако вашите публикации не са визуално привлекателни, не ги публикувайте. Не публикувайте лоши или с лошо качество изображения на вашите продукти. Това може да означава, че трябва да си наемете фотограф или графичен дизайнер с усет към маркетинга. Може да означава и развитие на собствени нови умения. Но, за да бъдат ефективни в Pinterest, вашите снимки трябва да провокират емоционална връзка, която да накара вашите последователи да харесат и споделят публикациите ви.

Грешка 8: Неизползване на Pinterest анализите

Голяма грешка, която маркетолозите в Pinterest правят е да не използват новите анализи. Pinterest ви дава тези безплатни инструменти, за да направите своите публикации и табла по-ефективни. Използвайте ги.

Pinterest анализа ви позволява да тествате и наблюдавате своите табла, публикации и споделяния на публикации. Можете да получите графики, които са разбити на публикации, споделяния, импресии и кликове. Можете да настройвате своите стратегии, да следите промените и продължавате да подобрявате своите табла използвайки тези анализи.

Наистина, как можеш да наричаш себе си маркетолог и да не обичаш да използваш безплатни аналитични инструменти?

Грешка 9: Изоставяне на вашият Pinterest профил

Ако направите скок в дадена социална медия – не я изоставяйте скоро след това. Една компания (може би вашата) се вълнува от последната нашумяла социална платформа, скача в нея, без да знае за какво става дума, изпробва я, проваля се (защото не знае начините за привличане на последователи или пък не прави усилия за да поддържането й) и след това си тръгва.
И което е още по-трагично, когато напуска дадената социална платформа дори не деактивира своя профил. Това оставя един призрачен град и наистина лошо име на марката. И това е особено вярно, ако сте добре позната компания и имате последователи на вашия Pinterest профил.

Ако създавате нов свой профил в социалните мрежи, научете най-добрите практики. Това може да отнеме време, за да потръгне, но трябва да сте упорити. Може да ви отнеме няколко месеца, за да разработите профила си и да привлечете нови последователи. Но наистина трябва да полагате ежедневни усилия. Работете върху увеличаване на ангажираността на профила ви. Използвайте различни тактики. Проверете вашите анализи. И ако се окаже, че дадена социална медия не работи както искате за вашата марка, то поне деактивирайте профила си, преди да се откажете да я използвате.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.