Образователна еко игра gEco

Да се научим заедно да опазваме околната среда – това е целта на играта за ученици gEco. Мария Юрукова ни разказва повече за идеята и за мисията всеки да възпитава в себе си споделеното чувство на отговорност към планетата ни.

Разкажи ни за gEco – за кого е и какво цели?

gEco е нашето предложение, чрез което може да се повиши информираността в обществото за проблемите, свързани с опазването на околната среда по приятен и забавен начин – чрез отборна игра от типа предизвикателство. Все повече международни изследвания сочат плашещи и тъжни статистики за това колко замърсена е нашата планета. Междувременно голяма част от държавите се опитват да променят своите политики в проекологична посока. За съжаление тези промени изискват много време и трудно достигат да обикновения човек. Нашата цел е не просто да затрупаме хората с неприятна и често стряскаща информация, която по-скоро води до пасивност и отказ да се предприеме каквото и да било действие поради липса на увереност, че един човек може да промени нещо. Искаме чрез играта да им покажем конкретни решения за тези проблеми – малки стъпки, които могат да предприемат всеки ден, изпълнявайки в своето ежедневие,  без да полагат големи усилия. Играта е замислена по начин, който отваря пространство за дискусия, споделяне, забавление и търсене на нови идеи и решения. Чрез изпълнение на отделните мисии участниците постепенно изграждат навици за опазване на околната среда и разбират, че не е толкова трудно да използваш шише или торбичка за многократна употреба например.

Към момента имаме разработен и тестван вариант за деца. Вече две училища преминаха през програмата, а отзивите от децата и учителите са повече от прекрасни. С вълнение споделяме, че в началото на 2019 играта ще стартира в още два образователни центъра и сме в процес на договаряне с още заинтересовани организации. В момента работим усилено и върху подготовката на gEco за възрастни – в близките 1-2 месеца ще имаме тиймбилдинг вариант, който може да бъде адаптиран спрямо  нуждите на компаниите. Мечтаем си до края на годината да имаме онлайн платформа, която много би улеснила разпространението и провеждането на играта.

Кой може да помогне този хубав проект да се случи на повече места?

За последната половин година срещнахме много подкрепа в лицето на близки приятели и прекрасни непознати хора, които силно повярваха в идеята зад проекта. В екипа имаме двама нови члена, които от 2019 година активно ще се грижат за графичния дизайн и видеообработката на материалите в gEco. Проектът постепенно стигна до етап, в който има нужда от финансиране, за да направи крачка към дигитализация. Първите провеждания на аналоговия вариант на играта показаха, че е  интересна и забавна за децата и техните семейства, като постига заложените образователни цели. Създаването на онлайн платформа ще направи играта достъпна за много по-голям брой деца и възрастни, вклютелно за хора извън столицата, до които в момента нямаме капацитет да достигнем. Ще се радваме както на подкрепа чрез финансови средства, така и на възможности за сътрудничество с различни организации и подкрепа под формата на експертни знания и умения.

За повече информация къде?

Можете да ни последвате в социалните мрежи и в нашия Youtube канал @gEcoChallenge. Разбира се, ако имате нужда от повече информация, винаги можете да ни пишете на следния имейл gecochallenge@gmail.com

One Thought to “Образователна еко игра gEco”

  1. Съниблинд

    Силно се надявам все повече хора в България да последват този пример. Това, че се обучават по такъв начин децата ни, ми дава основателна причина да мисля положително за бъдещето на нашата родина. Аз работя във производствен цех за щори, тенти, навеси и други слънцезащитни системи. За да се произведат се използват различни машини и материали. Започнах работа в тази фирма преди 3 години и съм силно възхитен от начина на мислене на ръководството. Както във всяко производство и тук има “фира”, за целта началството на Съни Блинд са предоставили различни контейнери – за пластмаса, за метал, за текстил, за найлон. След като се натрупа достатъчно количество всичко отива за рециклиране. Дори при случай в които сме монтирали нови външни или вътрешни щори при клиент, а клиента е имал стари и иска да се отърве от тях, екипът ги извозва до нашите контейнери за скрап.
    Нека всички да сме пример за нашето бъдеще!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.