Основи на добрата онлайн репутация

Всички знаем, че изграждането на добра онлайн репутация е задължително и значимо събитие за всеки бизнес. Всичко, което споделите или направите може да окаже влияние върху вашия корпоративен имидж, затова ние ще споделим с вас основите на добрата онлайн репутация.

Онлайн репутацията е:
– всичко, което споделяте онлайн – мисли, връзки, състояния и т.н.
– повлияна и от това какво другите пишат и споделят за вас.

Защо онлайн репутацията ви е от значение?
Може да не се интересувате много от това какво хората казват в реалния живот,
но защо тогава се интересувате какво коментират в онлайн пространството?
Причината е очевидна : интернет е много по-лесно достъпен и широкообхватен.
Доброто представяне онлайн може да ви спечели нови приятели, нови печеливши бизнес контакти и нови изживявания.

Какво търсят потенциалните работодатели и служители?
78% от работодателите използват различни търсачки и социални медии, за да се запознаят повече с личния ви профил. В сила важи същото и за потенциални служители.
Затова е от изключително значение какво могат да срещнат в процеса на търсене: неподходящи снимки, коментари,свързани с професионалния живот и т.н.

Какво може да направите, за да предпазите своята онлайн репутация?
– изградете си стратегия и сами решавайте какви текстове и публикации да се появяват на челните места. По този начин все по-напред ще бъдат изтласквани положителните съдържания.
– проверявайте колкото се може по-често социалните мрежи, за да сте в крачка с това, което се случва около вас
– приемете Google като ваш добър приятел
– уверете се, че достъпа до личните ви и корпоративни данни е защитен.
Ние от ABC Design знаем как да изградим вашата стабилна онлайн репутация, затова обадете ни се на 02/951 51 87 или ни пишете.

One Thought to “Основи на добрата онлайн репутация”

 1. Борис

  Темата е важна и е част от консултативната ми дейност в потока на ежедневния modus operandi, тъй че възнамерявам да изразя някои мнения, да споделя идеи и съображения.

  Статията като че ли е с основен фокус на персоналното “брандиране”, отколкото за представянето на дадена марка в очите на публиката, но това е просто нюансиран детайл. Относно личното публично онлайн репутиране няма да коментирам в дълбинни и пространни детайли, понеже съм бунтарска душа и отдавна съм си извоювал свободата от матрицата и слабо се вълнувам от евентуално мнение на работодател – не търся работодатели повече.

  Много по-значимо, разбира се, е как се вижда, съ-отнася и проявява дадена марка, даден бранд онлайн.

  Забелязал съм, в процес на работа и поведенческо наблюдение, че повечето провалени опити за подобряване на онлайн репутация се случват тогава, когато хората подхождат ре-активно, а именно когато действат отбранително, отстъпчиво и постфактум.

  Коренната разлика на противоположното и наистина ефективно поведение е в това да се действа про-активно: не в опити да се “замаже” положението – както се случва в повечето реактивни ситуации – а в стратегии и действия за елиминиране на основните причини, наместо последвала дейност върху вече проявлената симптоматика на негативност от страна на публиката. Например един глобален хотелски бранд, с който съм работил, и който в миналото обожаваше да се извинява за резервационните неуредици, успя да отстрани техническите дефекти, които водеха до това, и в резултат рязко повиши рейтинга и положителните отзиви. От една страна е елементарно, от друга именно простите практики са най-ефективни, а това е просто пример. Концепцията, изведена от това е проста и тя: ефективността на вложението да се подобри базовата оперативност води до изкореняване на по-голямата част от евентуалните негативни последствия.

  Другото важно нещо е, че винаги има трудни хора, които винаги биха се държали настъпателно, агресивно, критично и с малко или много омраза, хейтъри на чист български език назовяеми. И справянето с тях е въпрос на спокойно, интелигентно, отмерено и неагресивно поведение. Отново, разбира се, е нужно фокуса да е проактивен.

  Айде стига, че коментарът стана с обем на статия 🙂

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.