Отворените данни – важна тема за Европейския парламент

Като едни от първите в българското уеб пространство, започнали преди 14 години, за нас винаги е било важно да обгрижваме и мислим в посока на бъдещото развитие на онлайн и Интернет у нас. Именно затова приехме поканата и присъствахме на Конференция на тема “Достъп до обществените данни за прозрачност, знание и икономически растеж”, организирана от Ивайло Калфин и Амелия Андердотер, членове на Европейския парламент, в Брюксел.

Цялата публична информация, която държавата, публичните институции и общините събират, да се качва  свободно в интернет. Това е основната идея на проекта за осъвременяване на старата директива на ЕС за повторна употреба на информацията от обществения сектор, който Европейската комисия (EК) предлага. Директивата е известна и като директива за отворените данни.

Според нас онлайн бранша трябва изцяло да застане зад подобна идея. Отварянето на данните би могло да доведе до множество ползи за самите институции, за обществото като цяло и в частност – за бизнеса, който на база на тези публични данни може да предоставя различни услуги, атрактивни за хората. Отворените данни са като инфраструктура, над която може много да се надгражда.

От страна на онлайн общността у нас на срещата присъстваха Боян Юруков и Жюстин Томс.

Скоро ще пишем още по темата.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.