Ползите от блога

Това беше темата на днешната дискусия, посветена на блоговете, с която бе открит осмият уеб семинар. Залата в хотел Форум беше препълнена и разговорът страшно вдъхновяващ. От едната страна (условно) бяха всеизвестни бг блогъри като Георги Варзоновцев, Пейо Попов, Еленко Еленков, а от другата – уебаджии и маркетолози. Последните особено явно дълбоко се вълнуват как да впрегнат блоговете и блогърите, за да ги използват като канал за маркетингова комуникация. Но ми се струва че със стандартния подход – да подкупим или наемем автора да пише в наша възхвала, няма да сработи. При блоговете неискреността много бързо лъсва и отблъсква читателите. А особено в България, където влиятелните блогове тепърва се оформят и почти всички блогващи (любителски, професионално, медийно) се познават по между си, скритите интереси веднага ще се разкрият.

Най-малкото което би трябвало да правят ПР-ите на фирмите, според мен, е да следят какво пишат хората за тях в блоговете си. И след това, да се помъчат да ги спечелят за своята кауза по истински начин, така че те искренно да започнат да я защитават сами – без някой да ги кара. Но това иска доста усилия и мислене 😉 За да се получи номерът “блога като добър ПР” ПР-ите и рекламистите трябва да престанат да гледат на хората като на безименни безгласни потребители, които ги мързи да мислят и които само слушат и гледат, и евентуално след това пазаруват под влияние на първични инстинкти. Защото онлайн хората са мааалко повече от това.

2 Thoughts to “Ползите от блога”

 1. Честит нов блог! Много читатели и коментари ви пожелавам! 🙂

  Днешната тема ми беше безкрайно интересна, но поради причини от трудово-събитийно-организационно естество не успях да дойда.

  Дали може да се намери някъде резюме на случилото се днес между блогърите и маркетолозите?

  Особено ме вълнува позицията на блогърите спрямо опитите да се ползват блоговете им за комуникационни канали от страна на марки и продукти.

  Поздрави! 🙂

 2. gorry_bell

  Това е първият ни коментар – мерси lucienne! 🙂
  За резюме от срещата, освен ако някой не седне да го напише… . За съжаление късно се сетихме, че нямаше да е лошо да снимаме с видео цялата дискусия и после да я пуснем онлайн.
  В блоговете си Георги Варзоновцев http://mchell.cult.bg/blog/?p=107 и Пейо Попов http://blog.peio.org/?p=741 са пуснали своите бележки от срещата.
  От самия разговор във вторник, не ми стана ясно каква е позицията на блогърите спрямо “монетаризацията”, както я нарекоха. Обаче темата вече се върти в средите – виж този постинг и коментарите към него в блога на Йовко Ламбрев http://yovko.net/?p=988#comment-134802.
  Мисля, че скоро ще видим още мнения.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.