Различията между Маркетинг и Продажби

Sales and Marketing PictureКакто знаем от край време съществува спор между специалистите по маркетинг и отдела по продажби. Откъде все пак произтичат различията? От мотивите на двата отдела или на техните философии? Ето и нашето мнение по темата.

Докато отделът по продажби използва методи за стимулиране и се стреми към продажба “сега”, то маркетинг специалистът поставя на първо място не продажбата, а пазара и аудиторията.
Продажбените специалисти се стремят да произвеждат и продават на момента, а маркетинг отдела иска да проучи пазара, за да е сигурен, че произведените стоки и услуги качествено и количествено ще съответстват на пазара и нуждите на потребителите.

Да кажем, че продажбите са Венера, а маркетингът е Марс 🙂

Знаем, че макар и войнствено настроени Венера не може без Марс, както и Марс не може без Венера. Защото от продажбения отдел не могат да постигнат поставените си цели без маркетинг планиране, а без продажби и продукт, който да се предлага маркетинг усилията и изследванията ще бъдат напразни.

Ако тези две групи “копаят” по-дълбоко върху различията си резултатите за фирмата ще бъдат впечетляващи. Маркетинг и продажби “ръка за ръка” могат да направят чудеса с продукта, който предлагат и начинът, по-който да бъде представен на клиентите.

Какво може да се направи, за да се премахнат тези различия?
“Запознайте ги” един с друг
Ако сте работодател, опитайте да намирате “вратички” и време “случайно” да събирате двата отдела – на закуска, на по бира след работа. Така Марс и Венера ще опознаят и другото си лице, ще станат приятели 🙂

Размяна на роли
С цел преодоляване на разликите между маркетинг и продажби , направете обучение. Научете хората от продажбите защо е необходим маркетинга, и обратното. Колкото по-наясно са какво прави другия, толкова повече ще се разбират помежду си и ще се справят с работата.

 

Вие от Марс ли сте или от Венера? А какви стъпки бихте предприели, за да обедините екипите на двата отдела? Ще се радваме да споделите в коментарите към статията.

 

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.