Съвети за адекватно менажиране на Twitter за Вашия бизнес

twitter_bird_follow_meПотребителите в Twitter се увеличават непрекъснато,  което означава, че и вие трябва да бъдете там.
Twitter използват млади и активни хора, които са желания таргет за вашия бизнес.
Това не означава, че трябва да заливате с ненужна информация и скучни изображения от рода на сутрешно кафе, закуски и т.н. Бъдете разумни с тиутовете си и се опитайте да предоставите нужната информация по интересен, забавен и стегнат начин, който да се хареса на вашите реални и потенциални клиенти.

Представяме ви няколко съвета, за това как да използвате Twitter успешно, както и някои от грешките, които не бива да допускате.

1. Не автоматизирайте
Ако имате блог, който е свързан с вашия бизнес можете да използвате функцията Twitterfeed, която да насочва автоматично нови публикации от блога към вашия Twitter профил. Звучи добре, но не е! Не го правете! Избирайте сами кои публикации да покажете на потребителите в Twitter като ръчно задавате вашите постове. Линквайте само към най-добрите публикации от вашия блог, селектирайте важното, не бъдете натрапчиви. Иначе рискувате да заприличате на автоматична машина за промоции.

2.    Разговаряйте
На бизнес профила в Twitter трябва да се гледа като на реален представител на вашата фирма или търговска марка. И ако той се „разхожда“ и „провежда срещи“ с ваши фенове, клиенти или партньори, трябва да им се хареса, да е усмихнат, приветлив и интересен. Това е лицето на вашата фирма. За това е нужно, когато туитвате да имате предвид, че срещу вас стоят реални хора, на които внимателно ще изберете какво да кажете.

3.    Следвайте хората, които са от значение за вашия бизнес
От вашият бизнес профил следвайте всеки ваш служител, който е в Twitter. Следвайте колеги от свързани дружества и такива, които работят във вашата бизнес област. Следвайте марки и продукти на вашия пазар, анализатори на пазара, дори и конкурентите.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.