Уеб агенция ли трябва да се грижи за SEO?

Според уводната лекция на SEO конференция 2010, само 6% от SEO активностите по света се извършват от уеб агенции. За сметка на това 51% от работата за добро позициониране в търсачките се върши в „домашни условия“ – т.е. от самоуки и самообучаващи се специалисти. В България картинката не е много по-различна.

Основната част от фирмите, които са чували за оптимизация или някак отвътре им идва въпросът – защо гугъл не намира моя сайт, търсят решение сами. Все още е рядкост компанията да мисли стратегически напред за своето място спрямо конкурентите в google, yahoo или bing.

Според нашите наблюдения под 30% от уеб сайтовете у нас са изработени от професионална уеб агенция. Тези, които след изработката пък продължават да се поддържат от същите специалисти са не повече от 10%.

Защо уеб агенция?

1. Защото там работят хора с нужните познания и опит. След като са се справили с редица подобни задачи то ако не решение, имат поне изграден механизъм за ефективно действие.

2. Уеб агенцията има възможност да изгради и контролира целия процес. От избор и закупуване на хостинг и домейн, през уеб архитектура, дизайн, програмен код, попълване и развиване на съдържанието, регистрация на сайта в каталози и директории. Когато тези процеси са разпръстнати сред няколко подизпълнителя, координацията помежду им често се оказва проблем.

3. Отговорност – когато решенията се вземат от една организация и тя управлява бюджета за реализиране на проекта – логично е тя да носи и цялата отговорност. Най-малкото има пред кого да изкажете евентуалното си недоволство 🙂

4. Грешките – добрата уеб агенция може да Ви предпази от много грешки и изкушения, на които самобитният оптимизатор се натъква. Подбор на безсмислени ключови думи и фрази, ползване на „супер специални техники, с които да заблудим google“, безразборен обмен на линкове, копиране на чуждо съдържание и т.н.

5. Все пак всички лектори напомниха, че SEO е процес, който изисква време и търпение. Дори ако не можете да си позволите непрекъснато услугите на фирма, която разбира от уеб, то поне е добре да следвате съветите, които Ви е дала докато работите заедно. Специално по този въпрос ще споделим по-обстоен коментар в близко бъдеще.

И за финал малко цифри, само за да подсилим апетитът Ви за добре оптимизиран уеб сайт:

При търсене в www.google.com – 42% от кликовете са върху първия резултат, над 90% са за първите 10, а около 1% са за всички резултати след втора страница.

Само 12% от кликовете при търсене са върху платените резултати.

9 Thoughts to “Уеб агенция ли трябва да се грижи за SEO?”

 1. Струва ми се, че авторът не е схванал добре смисъла на In-house в първия абзац 🙂

 2. Благодаря за вметката 🙂 Ще продължа да проучвам въпросът с „In-house“ 🙂

 3. […] при търсене дори и по Title на индекса. Ето и едно противоположно мнение […]

 4. Според мен трябва вече да се споменават и професионалните инструменти за SEO, както вътрешни модули в системите за управление на съдържание, така и външен професионален софтуер и онлайн инструменти.

 5. Прави сте че най-добре оптимизация се извършва от уеб дизайн фирма, но не от всяка в България. Под 10 са фирмите които си разбират от работата и могат да свършат качествено работа на клиента за SEO оптимизация на сайта му. Това е защото повечето такива фирми нямат добър специалист с опит работещ за тях.

  Според мен не е добре клиента да се обръща към standalone seo оптимизатор – той няма да свърши цялата работа, дори в над 50% от случаите те наемат точно нас, няколкото уеб дизайн фирми с опит в оптимизацията за голяма част от работата. Прав ли съм?

 6. Стоян

  Ако Уеб агенцията има ресурс да се грижи за Оптимизацията на клиентите си ще е супер, обаче над 95 % нямат такъв ресурс, дори собствените им сайтове не са оптимизирани. В най-добрият случай ще разполагат с някой „който знае нещо за SEO“ и ще се опитат да хванат клиента, а в последствие ще правят точно това което не трябва. Дори ще ползват услугите на самобитните оптимизатори и автосъбмитери, за да направят събмита и линкването. Като отчетем че „Уеб агенция“ не означава top of the top във всички уеб сфери, отговора на въпроса „Уеб агенция ли трябва да се грижи за SEO?“ е доста спорен.

 7. Според мен уеб агенцията (ок,добрата уеб агенция) винаги ще намери ресурс да се грижи за SEO на свой клиент, който го иска. Иска – в смисъл важно му е и е готов да отделя ресурс за това. Иначе уеб агенциите няма как да се грижат за един непрекъснат процес на n на брой сайтове,без да получават нищо в замяна. Само за да докаже, че може.
  А като дойде време да се мисли за поддръжка на сайта и оптимизация, клиентът много често е уверен, че може да се справи сам….

 8. […] детайлно ни обясни, че най-новото и актуалното при оптимизация за търсачки е локалното търсене. Мястото, където да го […]

 9. Според мен за SEO за чужбина трябва да се грижи специално лице назначено на заплата в дадена фирма. Има много по – конкорентни ниши там. Докато тук в България SEO може да се прави успешно за средноконкурентна ниша от копирайтър фрилансер със средно добри SEO познания.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.