ФАРА 2007 – интернет рекламата е тук

Горица Белогушева

ABC Design & Communication

Фестивала на рекламните агенции – ФАРА, който се проведе както обикновено в Албена миналата седмица, е състезание на криейтив, визии и концепции, тенденции.
Забележителното обаче в тазгодишното издание според нас е присъствието на интернет елементи в почти всяка от рекламните кампании, участващи в конкурса. Когато показваха какво са направили за своя клиент, големите и утвърдени агенции наред с ТВ клипа, билборда и печатните карета показваха и банери – или поне ги споменаваха. Но като цяло 2 или 3 пъти по-често отколкото миналата година. Някои, като Графити ББДО, със събитието Crazy Games на Сникърс, и ДДБ София, с кампанията на вафла YUP, демонстрираха една идея по-добро разбиране и усвояване на спецификите на интернет като медия.

Във фестивала бе включена и състезателна категория за интернет реклама, но тук за съжаление основен критерий бе криейтива, по-точно визията, картинката. А интернет рекламата е много повече от визията на един сайт, на един банер.

В специалното приложение на Капитал за Фестивала – „Как да инвестираме в ПР и реклама“ – една от водещите през целя брой нишки също е онлайн рекламата.

С ФАРА 2007 като че ли рекламните агенции официално признаха смисъла и предимствата на интернет рекламата, включвайки я като задължителен елемент от медия микса на всяка мащабна кампания.

Е, крайно време беше 🙂

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.