Що е то # хаштаг и за какво се използва?

hashtagВероятно вече сте видели този знак много пъти – # (наричахме го преди диез, музикално понятие). И вероятно вече знаете, че се нарича хаштаг, от англ. hashtag.

Историята на хаштага не е дълга, но е много динамична и след всяко следващо мащабно събитие става все по-драматична. Хаштагът тръгва от Twitter и до скоро мястото му беше основно там. Както се и очакваше, само преди броени дни Facebook също въведоха възможността за тагване с # и така направиха понятието още по-популярно.

Хаштагът обединява много постове, туитове или публикации по една тема. Постовете на всички хора, които не се познават, но пишат например за едно и също събитие, могат да се проследят, като именно хаштагът помага за това.

Така например, ако организираме конференция, концерт или друго масово събитие е редно в аванс да дадем хаштага на събитието. Анонсираме го на плакати, винили, пасове, покани, в социалните мрежи, по мейл. И всички, които присъстват на събитието могат да пишат, използвайки този символ. Това дава възможност на хората, които не са там също да следят събитието дистанционно, виртуално.

Хаштагът се използва и при организиране на игри, МЕМЕ-та във виртуалното пространство.

Интересно съвпадение се получи в случая, с пуска на употребата на хаштаг от Facebook на 12-ти и началото на протестите у нас – най-масово използван бе #дансwithme, който в петък в Twitter бе достигнал до около 6500 души, в събота до над 16 000 души, а неделя до над 40 000 души! Има различни безплатни или платени инструменти, които позволяват на маркетинг специалистите по различен начин да анализират данните от употребата на даден хаштаг и да знаят влиятието, което са упражнили чрез конкретни активности.

Ако имате желание да опитате и Вие – доверете ни се, обадете ни се още сега и ще обсъдим заедно възможностите за ваши онлайн кампании!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.