Пандемията и пазаруването – какво се промени?

Пандемията и пазаруването - какво се промени?

Пандемията от Covid-19 – макар и период, който много желаят да забравят, то няма как да не бъде тема за дискусии и разсъждения. Броени са събитията, които са повлияли потребителското поведение и навици толкова бързо и в такава дълбочина. В най-ранните и далечни дни си спомняме презапасяванията с храна, продукти за домакинството и лекарства, а сега ежедневно се възползваме от всички новости и иновации, които настъпиха на пазара именно заради пандемията. Кои са аспектите на пазаруване, които се оказаха най-променени и повлияни? В какво се изразяват тези промени? Отговорите на тези и още други въпроси, ще открием сега.

Значително нарастване на онлайн покупките

Макар и да не е изненадващо, то е важно да споменем тази промяна в навиците ни за пазаруване. Онлайн продажбите в световен мащаб се увеличиха до приблизително 4,9 трилиона долара през изминалата 2021 г., като голяма част от това увеличение се дължи именно на пандемичните навици, които развихме. Въпреки че вече почти всички фирми възстановиха посещението на физическите си обекти, електронната търговия не дава индикация да забави своя растеж. Онлайн пазаруването вече се превърна в основен начин за пазаруване на множество хора, защото предоставя както удобство, така и безопасност. А една от най-интересните промени наблюдаваме в хранителната и лекарствената индустрия – вече много хора нямат проблем с това да поръчват храната и лекарствата си онлайн с доставка до вкъщи.В бъдеще онлайн покупките най-вероятно ще задържат своите позиции, затова е редно бизнесите, чиято дейност позволява онлайн продажби, но все още не са интегрирали такива, да го направят.

Пандемията и пазаруването - какво се промени? 1

Нови методи за плащане

Онлайн покупките обикновено вече вървят ръка за ръка с безконтактното плащане, а дори и с нови опции като “Купете сега, платете по-късно”. Голяма част от потребителите вече предпочитат тези методи за плащане, в сравнение с плащането в брой. Банковата и бизнес сферите бързо взеха тази тенденция предвид и развиха още нови опции за безконтактно плащане, като QR кодове, цифрови валути и др. За да отговарят на очакванията на потребителите за гъвкавост и избор, търговците на дребно трябваше да се приспособят бързо и да интегрират няколко опции за безкасово плащане както онлайн, така и на каса. 

Пандемията и пазаруването - какво се промени? 2

Покупки с кауза

Тенденция, която преди се движеше с много бавен темп, благодарение на пандемията вече има все по-устойчив растеж и дори ще започне да преобразява сферата на пазаруването. Тази тенденция е пазаруването с кауза. Според резултатите от проучване на Accenture сред 22 500 потребители от 22 страни и последвалите фокус групи на пет континента, половината от потребителите съобщават, че пандемията ги е подтикнала да преосмислят личните си виждания и да преоценят приоритетите си. Ценностите на марката започнаха да оказват все по-голямо влияние при избора на потребителите, като те предпочитат компании, чиито ценности отговарят на техните собствени. Цената, качеството и тяхното съотношение все още оказват голямо влияние, но потребителите са все по-склонни да плащат повече, за са подкрепят марки с каузи – екологични, социални и др.

Пандемията и пазаруването - какво се промени? 3

В духа на днешната тема, няма как да не отделим време и внимание на едно от събитията миналата седмица – eCommerce Annual Summit, на което имахме радостта да слушаме именно за иновации, полезни примери и case studies от българския и международния ecommerce сектор. Ето няколко полезни съвета от лекторите, които споделяме с Вас:

  • не подценявайте нуждата от дигитализация в B2B отношенията 
  • B2B все повече започва да прилича на B2C, затова адаптирайте комуникацията си и каналите си подобаващо
  • все повече процеси и елементи от бизнеса преминават напълно онлайн – удобство както за бизнеса, така и да клиента
  • оглеждайте се за нови канали – не само за маркетинг целите си, но и за разширяване на търговските си дейности
  • потребителите най-силно се влияят от потребителското изживяване и по-малко от значението на бранда и price-to-value съотношение
  • анализирайте в детайли своята дейност и продукт – рационална или емоционална ще е покупката, което ще помогне да сегментирате по-добре своята аудитория, това ви отвежда към каналите, в които да откриете своята аудитория, което не на последно място ви помага да определите своите цели, както и как да позиционирате бранда си на пазара. 
Пандемията и пазаруването - какво се промени? 4

Макар и пандемичната ситуация да беше неприятна за много, то не може да пренебрегнем факта, че тя даде тласък за бизнесите и голямо поле за експерименти и развитие. Въведените промени тепърва ще се развиват все повече и ще променят бизнес средата, но макар динамичните промени е важно не само да ги имплементираме, но да отделяме време и да осъзнаваме техните краткосрочни и дългосрочни ефекти. 

Екипът ни е на линия при нужда от съдействие за изграждането на Вашия онлайн магазин или комуникационни и маркетинг нужди!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.