4 мита за корпоративната социална отговорност

Какво е корпоративната социална отговорност (на англ. corporate social responsibility – CSR)? Какви ползи може да донесе за един бизнес? Какви КСО дейности може да направи моят бизнес? Съществува голяма неяснота около дефиницията за КСО, породена от многото различни интерпретации и разбирания за това какво представлява. За да Ви помогнем да разберете по-добре същността на понятието, ще разкажем какво не е КСО. Да започваме!

Мит #1: КСО изисква голям бюджет за реализация
Не е изключено някои от дейностите по една усшешна КСО програма да изискват инвестиция, но възвращаемостта, противно на вярванията, е висока. Например компаниите, влагащи мисия и визия в КСО създават повече лоялни служители, които се задържат в среда, безопасна за работа. Но дори и да нямате бюджет за КСО лесно можете да се включите в доброволчески инициативи и да направите своят малък принос за общото благо чрез жест на добра воля.

Мит #2: КСО е синоним на ПР / бранд мениджмънт / комуникация
Факт е, че КСО може да допринесе за имиджа на една компания, но функциите на ПР и бранд мендижмънт са напълно различни от КСО. Добрите КСО практики олицетворяват ползите за планетата, печалбата и човешкия ресурс. Приоритизирайки ги, компанията може да постигне значително намаление на разходите си, да създаде удовлетворени и лоялни служители и допринесе за опазването на природата. Комуникацията пък от своя страна е средство за изразяване на мисията и целите на една компания. Но без КСО практики комуникацията е изпразнена от съдържание.

Мит #3: Инвеститорите и клиентите не се интересуват от КСО
Статистически от 1995 инвестициите в компании със силни КСО практики нарастват с почти $7 милиона. Как се случва? Според проучванията социално отговорните компании генерират по-висока финансова възвръщаемост. Качествата на една компания са оценени от инвеститорите по начина, по който използват ресурсите и работната си сила, което може да намери израз в КСО дейностите й. Тенденциите в последните години показват, че повече от 50% от потребителите в целия свят биха платили повече за продукти, произведени от социално отговорни компании. Над 80% от милениалите пък биха препоръчали продукт на база КСО практиките на компанията. Тъй като покупателната способност на именно това поколение се увеличава драстично, Вашата компания – дали B2B или B2C- ще трябва засилено да демонстрира своята социална отговорност с цел да привлича и задържа клиентите си.

Мит #4: КСО е еднократна дейност
Ако сте решили да направите дарение за кауза, това е прекрасно, но дали е КСО в пълния смисъл на понятието? Ефективните КСО дейности са дълбоко обвързани с първичната визия, мисия и цели на компанията Ви. КСО дейностите са продължителни във времето и намират отражение в начина, по който компанията се грижи за служителите си и как влияе на обществото.

Вече разбрахме какво не е КСО. А сега ще разнищим какво е, като за целта ще представим подбрани няколко от най-ярките примери на световно ниво. Ето кои са и те.

  1. Coca-Cola – многобройните транспортни средства на компанията допринасят за 3.7 милиона метрични тона парников газ в света. Поради тази причина те извършват коренни промени в дистрибуционните си практики, включително инвестирайки в алтернативни, природосъобразни горива. Инициативите им имат за цел да намалят въглеродния си отпечатък с до 25 % до 2020 г.
  2. Netflix и Spotify – от социална гледна точка компании като Netflix и Spotify предлагат на служителите си платен отпуск по майчинство. При Netflix дължината на отпуска е 52 седмици, като той може да се вземе по избор на служителя, когато прецени, че има нужда от него. Spotify има подобна програма, като тя е с продължителност 24 седмици платен отпуск.
  3. Ford планира да намали парниковите газове, използвайки техният EcoBoost двигател, чрез който да увеличат ефикасността на горивото. Планът им включва и пускане на 40 електрически и хибридни превозни средства до 2022 г.
  4. Starbucks – Стараейки се да увеличат заетостта, Starbucks предлага възможности за работа и кариерно развитие. Целта им е да наемат 25 000 опитни кадри до 2025 г. В тази си инициатива ще се стремят да наемат и млади хора, като така да ги насърчат да стартират кариерата си.
  5. Lego – Планът на Lego през следващите 15 години е свързан с климатичните промени и намаляване на отпадъка. Правят го чрез ограничение на материалите за пакетиране, както и чрез инвестиране в алтернативни енергийни източници. За да изпълнят целите си, те наемат екип, чиято специална задача е да се посветят на използването на устойчиви материали и повишаване рециклирането в рамките на компанията до 90 %.

А как ние, в ABC Design & Communication, показваме нашата социална отговорност и грижа за околната среда? Застъпвайки се за убеждението, че КСО не изисква задължително големи бюджети и непосилен времеви ресурс, а е достатъчно само доброто желание, Ви представяме КСО дейностите, с които се гордеем и даваме за пример като идеи, които и Вашият бизнес може да приложи на практика:

  1. Грижата за природата започва от изграждане на навици в ежедневието. В ABC Design вярваме в това и поради тази причина не употребяваме пластмасови чашки, чинии, прибори; използваме и хартия “втора употреба” – за наши цели печатаме на гърба на използвани листове; събираме разделно пластмаса и хартия и ги изхвърляме в цветните контейнери на ЕКОПАК; имаме само енергоспестяващи електрически крушки; пестим водата и електричеството: изключваме лампи, климатици, машини за вода, принтери и компютрите, когато не работят, изключваме от stand-by техниката в края на работния ден; не използваме асансьор, качваме по стълбите; някои хора от екипа идват с колело на работа или с обществен транспорт, както и – активно промотираме “зелените” практики пред нашите партньори и клиенти. Вече няколко пъти организираме акции за събиране на стара техника и предаваме за рециклиране. Следете Фейсбук страницата на ABC Design, за да научите за следващата акция.
  2. Успешната реализация на млади таланти е друг наш голям приоритет, който осъществяваме на практика чрез нашата стажантска програма, която е дала първи стъпки в корпоративния свят на десетки наши стажанти, както и успешна последваща кариера в различни индустрии. Наскоро бяхме и наградени за нашите добри практики в работата със стажанти.
  3. Няколко пъти през годината организираме дарителски акции за читалища и библиотеки, като събираме книги и ги изпращаме. Всеки е добре дошъл да се включи в даряването. 🙂

За тези и още редица теми, свързани с КСО, ще Ви разкажем повече на семинара ни „CSR и комуникации“ на 24 януари 2020 г., като ще дадем и още полезни примери и предложения, релевантни за Вашия бизнес. Запишете се още днес тук и следете за новости събитието във Фейсбук. Местата са ограничени! Очакваме Ви!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.