ADEX Benchmark 2020 Report – онлайн рекламата в Европа

ADEX Benchmark 2020 Report – онлайн рекламата в Европа

За 15-та поредна година IAB Europe представи AdEx Benchmark Report след проведено проучване на пазара за онлайн реклама. Забележително е, че данните от проучванията за 2020 г. показват много положителни промени и тенденции, въпреки тежката година, с която европейският пазар за онлайн реклама се сблъска. Пандемията не се отрази леко върху нито една от европейските страни-членки, но негативните прогнози за спад и трудности за дигиталната реклама не се осъществиха. Напротив – наблюдаваме положителни резултати, като най-интересните ще споделим с Вас:

  • Ръст на пазара – Европейският пазар за онлайн реклама нараства с цели 6,3% за 2020 г. Това изненада много експерти в сферата, тъй като при наблюдаване на икономически спад, обикновено рекламните пазари реагират силно негативно. Но този път дигиталната реклама преодоля историческата тенденция, показвайки стабилен растеж.
ADEX Benchmark 2020 Report – онлайн рекламата в Европа 1
Източник: AdeX Benchmark 2020
  • Турция – държавата с най-динамичен пазар за 2020 г., като отбелязва ръст от 34,8%. Така се нарежда в топ 10 на европейските пазари по отношение за разходите за реклама.
  • 13 от общо 28 пазара показват двуцифрен ръст – броят е неочакван, тъй като се предполагаше много от пазарите да пострадат значително, но имайки предвид, че преминаването на голяма част от рекламата в дигиталното пространство бе очаквана промяна, то пазарите показаха много добри резултати.
ADEX Benchmark 2020 Report – онлайн рекламата в Европа 2
Източник: AdeX Benchmark 2020
  • Социалните и видео публикации отбелязват най-силен растеж при сравнение с останалите комуникационни канали, като биват най-предпочитани от малките бизнеси  – социалните са нараснали с 15.9%, а видеото нараства с впечатляващите 16.3%.
  • Видеото сега представлява 39,4% от общите разходи за дисплей, като придобива доминантна позиция на 4 пазара – заема над 50%. Това е и най-бързо разрастващия се сегмент за годината в рамките на социалните мрежи.
  • 2/3 от разходите за видео са направени от общо 5 пазара – Великобритания, Италия, Германия, Франция и Русия.
ADEX Benchmark 2020 Report – онлайн рекламата в Европа 3
Източник: AdeX Benchmark 2020

Въпреки неимоверно предизвикателна година, наистина е обнадеждаващо да наблюдаваме такъв положителен растеж през 2020 г. Това е свидетелство за хората, продуктите и услугите, които помагат за насочване и развитие на индустрията за дигитална реклама, дори при най -изключителните обстоятелства.

Ако сте любопитни какви резултати показва българския пазар на онлайн реклама, то можете да прочетете нашия обзор на доклада на IAB България, в който Ви запознаваме с най-любопитните тенденции и данни. Ние в ABC Design and Communication сме горди да сме част от европейското семейство на IAB, като всяка година сме сред активните дигитални компании, които предоставят данни за изследването на българския пазар.

При нужда от съдействие за планирането на Вашата онлайн реклама или активно присъствие в дигиталното пространство, нашият екип е винаги насреща да Ви помогне!

Свържете се с нас още сега!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.