Bounce Rate в имейл – какво представлява и как да го редуцираме?

Email Bounce rate

Какво означава Bounce Rate?
Терминът е много често бъркан с Exit rate- Exit rate е процентът посетители, които са били активни в уеб сайта Ви и са излязли от него. Преди да изчезнат, те са прегледали няколко различни страници и подстраници. Bounce rate отчита какъв процент от потребителите са влезли в сайта Ви и са го затворили без да разгледат други страници.

Да, съществува и Bounce Rate в имейла. Той отчита върналите се имейли до подателя, т.е. неизпратените мейли. В имейл маркетинга това се получава когато сървърът на абоната отхвърли имейла Ви.

Видове Bounce Rate

Обикновено има два вида подобни имейли. Hard Bounce Rate е, когато имейл трайно се върне към подателя, тъй като имейл адресът е невалиден. Това може да се случи например когато човек е преместил работното си място и имейлът му вече е неактивен.

Soft Bounce Rate се разпознава от сървъра на получателя, но се връща на подателя, което може да бъде предизвикано от множество причини. Възможно е пощенската кутия на получателя да е пълна (малко вероятно в днешно време), имейл сървърът на получателя е изключен или офлайн или съобщението да е твърде голямо.

Hard Bounce Rate обикновено e постоянно явление, а Soft Bounce Rate- временно.

Какво се прави в двата случая?

В случай на Hard Bounce Rate, спрете да изпращате до този имейл адрес. След това можете да направите допълнителни проучвания откъде идват невалидните имейли.

В случай на Soft Bounce Rate можете да опитате да изпратите мейла няколко пъти, както и в следващата имейл кампания (ако пускате newslatter). Ако все още не се доставят съобщенията, спрете да изпращате до този човек.

Как да редуцираме Bounce Rate-a?

Възможно е да има няколко причини за високите проценти Bounce Rate, включително проблемен софтуер, нискокачествени имейли за електронна поща и др.

Съсредоточете се върху премахването на Hard Bounce Rate, следете другия вид и помислете за почистване на списъка си с дългосрочни неактивни абонати.

Бяхме ли полезни за Вас? 🙂 Ако имате нужда от съдействие за разработване на мейлинг кампания, свържете се с екипа ни! Насреща сме с полезни съвети и повече информация по темата.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.