Дигиталният маркетинг през 2024 г. – какво ще се промени? – част 1

Дигиталният маркетинг през 2024 г. – какво ще се промени? - част 1

Интересът към TikTok ще се увеличи

Платформата е завладяла милиони потребители по целия свят, обхващащи различни възрастови и демографски групи. От закачливи танцови предизвикателства и забавни скечове до информативни уроци и вдъхновяващи истории, TikTok се оказа съкровищница от увлекателно съдържание. Тъй като интересът към TikTok продължава да расте, за маркетолозите става все по-жизненоважно да се възползват от тази платформа, за да достигнат и да резонират с целевата си аудитория. А и както знаем, TikTok ​​е перфектната среда за UGC.

Продуктовото позициониране ще надделее

Инфлуенсърите няма да говорят директно за продуктите: вместо това те ще ги вмъкват в своето съдържание, докато обсъждат други завладяващи теми. Този стратегически подход има за цел да създаде любопитство и да вдъхнови публиката да проведе свои собствени изследвания, насърчавайки по-дълбоко ниво на ангажираност и доверие. Независимо дали се спомене продукт за лице във видео видео тип ‚сутрешна рутина‘, или се представи някаква нова джаджа във влог за пътуване например, този вид продуктовото позициониране предизвиква желанието на публиката да научи повече. Тази промяна към непряка реклама има двойна цел. Първо, позволява на инфлуенсърите да поддържат автентичен имидж и второ – дава възможност на публиката да поеме отговорността за своето изследване и да вземе на решението дали иска да купи дадения продукт автономно.

Рекламният бюджет расте

Това, което трябва да се отбележи е, че ще се акцентира върху платена реклама, тъй като брандовете се стремят към осезаеми резултати и измерима възвръщаемост на инвестициите. Тъй като дигиталната среда се развива, брандовете ще приоритизират пърформанс маркетинга, за да стимулират конкретни действия и реализации. Това са всички насочени към конкретен таргет реклами, които подканват потребителите да купят дадена стока и да се регистрират да получават нюзлетър. Като се съсредоточават върху показатели, ориентирани към ефективността, марките могат да оптимизират разходите си за реклама и да гарантират, че всяка инвестиция генерира количествено измеримо въздействие. Едновременно с това повишеният фокус върху платената реклама ще промени маркетинговия пейзаж. Платената реклама предоставя възможност за ефективно ангажиране с потенциални клиенти, а като разпределят значителна част от рекламния си бюджет за платени канали, брандовете могат стратегически да се позиционират пред целевата си аудитория, стимулирайки информираността за марката и генерирането на потенциални клиенти.

Социалното слушане ще се увеличи

Оценяването на ефективността на кампанията винаги е зависело от анализи. Но тъй като брандовете се развиват и „осъзнават“, че анализите на социалните медии сами по себе си не гарантират успех за последващи кампании, това е причината много брандове да се стремят към т.нар. социално слушане (social listening).  Използвайки социално слушане, брандовете могат да трансформират аудиторията си и потенциалните клиенти в ангажирана общност, тъй като по този начин могат да получат ценна информация от обратната връзка на клиентите. Използвайки данните, получени от обратната връзка и мненията на клиентите, търговците могат да направят значителни подобрения в дизайна, маркетинговите кампании и продуктите или др. Освен това, социалното слушане предлага на марките предимството да бъдат в течение с най-новите тенденции в съответните ниши.

Генерираното от потребителите съдържание (UGC) ще процъфтява

Докато навлизаме в ера на засилен потребителски скептицизъм към традиционната реклама, UGC се очертава като мощен инструмент за брандовете, който да им помага да се свързват с аудиторията си на по-дълбоко ниво. Тъй като насърчава клиентите да споделят своя опит и да застават на своя глава зад дадения бранд, UGC предоставя завладяващ начин за демонстриране на истински взаимодействия и автентичност. Чрез използването на UGC марките могат да се възползват от силата на препоръките на партньори, като използват влиянието на доволни клиенти, за да привлекат нови. Чрез активно насърчаване на клиентите да споделят своя опит, брандовете ги канят да станат ко-създатели на разказа на тяхната марка. Това ниво на ангажираност създава чувство за лоялност сред клиентите, тъй като те се чувстват ценени и признати.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.