Domain Forum и дискусиите за новите домейни

През изминалата седмица в София се проведе важно събитие, посветено на новите домейни – Domain Forum. Присъстваха редица международни величия, сред които и Rod Beckstrom, пред седател на ICANN. След основните организатори, както и модератор на една от важните дискусии на форума бе Любомир Русанов от Унинет.бг и СуперХостинг.БГ. Взехме това кратко интевю с него, за да научим всички повече за новостите в областта на домейните, които ни очакват и как биха рефлектирали те върху бизнеса като цяло у нас.
България бе домакин на световна среща по въпросите на новите домейни. Доволен ли си от срещата?
Както знаеш, участваме на много събития. Домейн форум ми е много близко, защото темите бяха много важни за сегмента в който работя аз и моята компания – а именно хостинг и регистрация на домейни. и въпреки, че съм пристрастен мога да кажа само – събитието беше страхотно. Имахме възможност да чуем много интересни хора – хора, които имат мнение в домейн индустрията.

Какво ще се променят новите домейни, кога и как това ще рефлектира на бизнеса?
Точно това беше и темата на панелната дискусия, на която аз бях модератор. С две думи – предстоят интересни времена в света на
домейни. Ако програмата за нови домейни на ICANN проработи, както всички очакват, конкуренцията между регистрите ще се увеличи, ще се появят много привлекателни нови разширения (TLD – top level domains) което ще направи избора на клиентите много по-голям. От друга страна, многото разширения могат да затруднят потребителите, а някои компании ще са принудени да си запазят името в очакваните стотици или дори хиляди нови домейни. Никой от лекторите не беше сигурен в каква посока точно ще се промени домейн пазара, но всички изразиха увереност, че повишената конкуренция ще се отрази позитивно на всички участници – регистри, регистратори и собственици на домейни.

Какви са шансовете да имаме по-добре работещи .bg домейни?

Очаквано .BG домейните предизвикаха много дискусии и въпроси. Колегите от Register.BG бяха подготвили няколко презентации, с които изнесоха ценна информация – такава каквато до сега не беше комуникирана. Особено полезна поне за мен (макар и изпълнена с много юридически термини) беше лекцията за Арбитражната комисия към Register.BG. За мен, регистрациите на .BG домейни се развиват относително добре – има увеличаващ се интерес към тях от страна на клиентите. Може би за да се случи някаква качествена промяна, трябва да се увеличи значително броят на регистрираните .BG домейни, за което решаваща роля трябва да изиграят и регистраторите. Извода е, че ако Register.BG има повече регистратори, както в България, така и в чужбина това може да ги накара да преосмислят някои от правилата и процедурите.

Маркетингов трик ли са новите домейни и няма ли да създадат повече проблеми, отколкото да решат?
По скоро всички се обединиха, че позитивите са много повече от негативите. Разбира се, има и маркетингова идея зад новите домейн, както всяко бизнес начинание.

Считате ли, че са приложими за България и ще има интерес към тях от страна на българския бизнес?
Трудно ми е да отговоря на този въпрос. На първо място, много зависи какви ще са предложените TLD-та. Например интересни ключови думи, имена на градове или области. Със сигурност ще има интерес особено в началото, но доколко той ще продължи и след първоначалната еуфория много зависи от това, как ще се позиционират маркетингово и самите регистри.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.