Емоционален маркетинг – защо ни е полезен и как да го използваме?

Емоционален маркетинг - защо ни е полезен и как да го използваме?

Навярно всички сме чували това словосъчетание, затова днес ще Ви доразкрием вселената, която стои зад него. Ще Ви разкажем и малко повече за ползите от емоционална връзка в комуникацията с нашите клиенти и потребители.

Какво е емоционален маркетинг?

На първо място е важно да уточним какво точно е емоционалния маркетинг –  представлява идеята да се използва емоция или чувство, на което да се базира конкретна кампания или комуникация. Емоциите в маркетинга придават повече дълбочина на възприятията и реакциите на потребителите, като по този начин спомага за сформирането на по-здрави и емоционални връзки с бранда, което от своя страна би могло да засили лоялността. 

В контекста на емоциите съществуват два типа пазаруване – емоционален и рационален. Какви са разликите? В контрола на мисловния процес. От гледна точка на маркетинга, рационалният мотив включва критерии, свързани с обекта (размер, тегло, цена, здраве, печалба, сигурност), а емоционалният мотив включва личностни критерии (гордост, страх, стремеж към индивидуалност, привързаност или статус). Емоционалният мотив подкрепя едновременно вземането на решението за покупка и самото действие по закупуването.

Защо е важен?

Емоцията и емоционалната връзка не бива да се подценяват. Хората често залагат повече на емоция, отколкото информация, когато купуват конкретни стоки. Въздействието върху потребителя е от изключителна важност, за да се стимулира желанието му да купи нещо от Вас или да използва именно Вашата услуга. Емоцията, върху която ще се основе комуникацията Ви, не е задължително да бъде щастие. Може да бъде емпатия, желание за помощ, припознаване на клиента с Вашето съобщение. 

Но също така е важно да не злоупотребяваме с емоциите на потребителите. Не бива да изглежда като възползване от техните чувства. Всички видове комуникации, особено базираните на емоции, трябва да бъдат двустранни. Ние също да слушаме клиента, да зачитаме неговите отзиви и реакции, както и да даваме на потребителя това, от което се нуждае. 

Емоционален маркетинг - защо ни е полезен и как да го използваме? 1

Как да го използваме?

След като уточнихме какво прави емоционалната връзка с клиентите ни важна, то трябва да изберем правилния начин, по който да използваме тази връзка. Трябва да се интересуваме и  разбираме потребителите си. Когато ги познавате добре, можете да обрисувате картина, да разкажете история, с която да изградите по-силно своите идентичност и профил, с които да се доближите още повече до потребителите. И не забравяйте – съобщението, което искате да направите трябва да бъде истинско и неподправено, да отговаря на ценностите на Вашия бранд и да е подходящо за Вашите потребители. 

ABC Design and Communication има богат опит в комуникациите и в изготвянето на маркетинг стратегии. Екипът ни е винаги на разположение – потърсете ни още днес!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.