Facebook алгоритъм – какво трябва да знаем за него през 2023 г.?

Facebook алгоритъм – какво трябва да знаем за него през 2023 г.?

Алгоритъмът на Facebook е нещо, с което всеки маркетолог и бизнес трябва да са запознати и да го разбират. Независимо дали го харесвате или не, той съществува и за да можете да маркетирате успешно в тази социална мрежа, е важно да го разбирате. Но можете да направите и така, че да накарате алгоритъма на Facebook да работи за вас. Искате да увеличите органичния си обхват, като се харесате на алгоритъма на Facebook? Продължавайте да четете, за да разберете как!

Алгоритъмът на Facebook – какво представлява?

Алгоритъмът на Facebook определя публикациите, които виждаме всеки път, когато проверяваме фийда ни, както и техния ред на показване. Как се случва това? Той оценява всяка една публикация и след това ги подрежда спрямо това, което смята, че най-много ще ни се хареса. Този процес се извършва всеки път, когато даден потребител, обновява своя фийд. Алгоритъмът увеличава публикациите, които смята, че ще ни заинтересуват и скрива тези, за които поведението ни показва, че няма да се ангажираме с тях. Не знаем всички подробности за това как алгоритъмът на Facebook решава какво да показва на хората (и какво да не им показва). Но знаем, че подобно на всички алгоритми на социалните медии, и този има за цел да ни задържи в платформата така, че да видим повече реклами.

Facebook алгоритъм – какво трябва да знаем за него през 2023 г.? 1
Източник: unsplash.com

Как алгоритъмът работи през 2023 г.?

Наскоро се наложи Facebook да направи някои промени в алгоритъма си, за да опровергае някои негативни настроения и притеснения, създали се напоследък в потребителите. Вече т.н. News Feed не съществува, а се нарича просто feed. Според Facebook той “ви показва истории, които са смислени и информативни”. За да разбере кои са тези истории за вас самите, алгоритъмът използва следните 3 основни сигнала за класиране:

  • Кой е публикувал съдържанието: По-вероятно е да виждате съдържание от източници, с които си взаимодействате често, включително приятелски и фирмени профили.
  • Вид съдържание – ако най-често взаимодействате с видеа, то ще виждате повече видеа.
  • Взаимодействия с публикацията – feed-ът ви ще даде предимство на публикациите с много взаимодействия, особено от хора, с които вие самите се ангажирате често.

Всяка публикация се класира на база тези основни сигнали, за да се определи къде ще се появи тя във feed-a. Facebook също предоставя на потребителите си опции, с чиято помощ те могат да обучат алгоритъма и да персонализират своя фийд.

  • Любими – потребителите могат да изберат до 30 души и страници, които да добавят в категория “Любими”. Публикациите от тези акаунти ще се показват по-високо в техния фийд.
  • In-feed options/ Опции в лентата – потребителят може да избере да скрие дадена публикация и така да индикира, че иска да вижда публикации от това естество по-малко. По същия начин може да се скрие и дадена реклама.
Facebook алгоритъм – какво трябва да знаем за него през 2023 г.? 2
Източник: pcmag.com

Съвети за работа с алгоритъма на Facebook

Основното правило, което трябва да следвате е, че вие трябва да работите с него, а не срещу него. Важно е да се научите как работи той и да се опитвате да следвате неговите принципи. Чудите се как да се сработите успешно с него? Трябва да следвате основните принципи на създаване на съдържание. За тази цел трябва добре да познавате аудиторията си и да знаете какво иска да види тя. След това трябва да ѝ предоставите не само съдържанието, което иска да види, а по такъв начин, че то да е интересно, ангажиращо и полезно. Отново трябва да следвате основните правила – да се стараете с всеки ден да опознавате аудиторията си все повече, да сте ѝ полезни, да се ангажирате с нея. Само така ще можете да убедите Facebook алгоритъма да постави публикациите на по-високи позиции във feed-а на потребителя.

Facebook алгоритъм – какво трябва да знаем за него през 2023 г.? 3
Източник: pexels.com

За да научавате за други интересни тенденции и съвети в маркетинг сферата, следете блога ни. А ако Ви е необходима помощ, ние ще помагаме с радост – свържете се с нас още сега!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.