Геймификацията в маркетинга – част първа

Геймификацията в маркетинга – част първа

С все по-динамичната дигитална среда и нейните постоянни промени, понякога на маркетолозите ни е трудно да сме достатъчно креативни в начините, по които да привличаме нови клиенти и да ангажираме вече съществуващите такива. Затова на помощ идва маркетингът на геймификацията. Той ни помага да привличаме и поддържаме лоялни клиенти, като създадем за тях забавно преживяване, с което те наистина ще искат да се ангажират. Какво трябва да знаете, за да геймифицирате маркетинга си? Ние ви разказваме тук.

Геймификацията в маркетинга – определение

Gamification marketing е маркетингова стратегия/ техника, която заимства елементи от дизайна на игрите, за да привлече и задържи клиентите. При този вид маркетинг потребителите са подтикнати да извършат дадено действие, защото то предлага или някаква награда, или използва елемента на състезанието, за да ни подтикне да участваме и да спечелим. Тези елементи могат да варират от изскачащи прозорци “завърти, за да спечелиш” до истински видеоигри. Маркетинговите кампании с игровизация могат да приемат формата на игровизирани програми за лоялност, интерактивни викторини и т.н.

Геймификацията в маркетинга – част първа 1
Източник: giosg.com

Защо да използвате геймификация в маркетинговата си стратегия?

На този въпрос отговорът би бил доста прост – хората обичат видеоигрите. Те са масови, привлекателни, забавни и интересни. Ето защо и съдържанието под форма на игра работи – то е интерактивно, предизвикателно, а дори и релаксиращо. Според проучване, проведено сред 10 000 глобални купувачи, 70% от тях се наслаждават на игровите елементи, докато пазаруват онлайн. Други 36% намират за забавни игровите елементи във физическите магазини. Игрите са начин да привлечете вниманието на аудиторията си във време, когато повечето потребители вече не обръщат внимание на какъвто и да е тип съдържание. Друг плюс е, че геймификацията може да ви донесе много съдържание, генерирано от потребителите (UGC). Хората, които споделят в социалните мрежи информация за вашата брандирана игра или използват брандиран хаштаг, за да участват в конкурс, представляват безценен органичен маркетинг от уста на уста, с малката разлика, че това се случва в дигиталното пространство. А и когато си говорим за привличане на клиенти, геймификацията е чудесен начин да ангажирате поколението Z. Според проучване на Deloitte, 26% от респондентите от поколението Z казват, че видеоигрите са любимото им занимание за развлечение. В световен мащаб видеоигрите завладяват 52,9% от пазара на цифрови медии, а сегментът им нараства средно с 11,9% годишно (основно благодарение на мобилните игри).

Геймификацията в маркетинга – част първа 2
Източник: giosg.com

Предимства на геймификацията на дигиталния маркетинг

Маркетингът с геймификация е мощен, особено в света на електронната търговия. Може да извлечете множество ползи от него, като ние ще ви споделим само част от тях:

  • Ще можете са събирате данни за клиентите по начин, който е в съответствие с GDPR, CCPA и на бисквитките на трети страни. Клиентите могат да изберат да споделят данни с вас в замяна на това, че играят вашата игра.
  • UGC ще бъде във ваша полза, като с негова помощ ще можете да увеличите разпознаваемостта на марката ви. Насърчавайте клиентите да споделят своите печеливши резултати или снимки в социалните медии.
  • Добавяне на допълнителна стойност- може да използвате геймификацията не просто, за да раздадете подаръци, а за да обучите своята аудитория на нещо. Интерактивна викторина или игра с любопитни факти може да бъде забавен начин да информирате хората за областите, в които имате опит.
  • Увеличена ангажираност и намален брой откази
  • Стимулиране на  конверсията – ако възнаградите хората с купонни ваучери или точки, те вероятно ще се върнат, за да ги използват.
Геймификацията в маркетинга – част първа 3
Източник: giosg.com

Предизвикателства при маркетинга с геймификация

Въпреки многобройните си ползи, проектирането на геймификация е трудно. Ако беше лесно, всички щяха да го правят, нали? Предизвикателството включва разбиране на психологията на мотивацията с допълнителна цел да се повлияе на поведението на потребителите. С други думи, трябва не само да проектирате игра, която хората искат да играят, но и да постигнете бизнес целите си. Освен това игровизацията изисква време и средства за концептуализиране и създаване. “Всяка стъпка от процеса на проектиране, от обясняването на концепцията на заинтересованите страни по проекта, проектирането и разработването, до окончателното тестване на играта, – казва Джени Стенли, управляващ директор в Appetite Creative, – изисква няколко часа от висококвалифицирани разработчици, графични и уеб дизайнери.”

Геймификацията в маркетинга – част първа 4
Източник: freepik.com

Ако се чудите как да приложите геймификацията във Вашата маркетинг стратегия, то ние сме ви подготвили няколко примера, които отново ще видите в блога. Очаквайте ги съвсем скоро! Екипът ни е на линия при нужда от съдействие за изграждането на Вашия маркетинг стратегия, включваща геймификация или комуникационни и маркетинг нужди!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.