Геймификацията в маркетинга – част втора

Геймификацията в маркетинга - част втора

След като в последната ни блог статия ви запознахме с основите на геймификацията в маркетинга, то е време да обърнем повече внимание на конкретни специфики. Начините за използване на геймификация са множество, но тъй като за някои от нас това е нова среда, която предстои да опознаваме, то имаме нужда от насоки. Разбира се ще ги обвържем с примери, от които да се вдъхновим и да си вземем някои хитринки, които да приложим и в собствените ни начинания. Е, готови ли сте да научите повече? Защото ние сме!

Заложете на реални игри

Звучи логично, нали? За да приложите успешно геймификацията в маркетинга ви, то можете да го направите, като заложите на реални игри. Това е един лесен начин, по който можете да изпробвате дали тази стратегия би проработила за вас и вашите публики. Игрите са чудесен начин да ангажирате аудиторията, който е не просто забавен, но и полезен за вас. Примерите за подобни игри са много, като ние ще се спрем на една интересна игра за набиране на нови служители. Набирането на служители, макар и да е отделна сфера от тази на маркетинга, изисква все повече използването на инструменти в дигиталното пространство. Затова и един много добър пример на геймификацията виждаме от Postbank. Те създават игра, която да насочи всеки играч към коя професия е най-подходящ и да му посочи свободните позиции, които има в банката. Лесен, но и същевременно много ангажиращ начин да се привлекат нови кадри.

Геймификацията в маркетинга - част втора 1
Източник: careers.postbank.bg

Програма за лоялност под формата на игра

Ако вашият бизнес вече има програма за лоялност, то със сигурност бихте могли да се възползвате от геймификацията, за да внесете нещо ново и интересно, което да привлече интереса на клиентите още по-успешно. Чудесен пример ни дава Lidl с тяхното мобилно приложение Lidl Plus. Те предлагат различни видове награди под формата на различни игрови елементи – рулетка, скреч карти за изтриване, както и ваучери при достигане на определена сума. Така игровите елементи поддържат интереса и ангажираността на потребителите, като те се забавляват с тези игри и се стараят да изпълнят дадени условия, за да могат да получат конкретната награда. Този пример за игровизация показва как процесът на закупуване насърчава клиентите да се връщат, за да печелят повече награди.

Геймификацията в маркетинга - част втора 2
Източник: lidl.bg/

Насърчаване на взаимодействието с клиентите

Една от основните причини, поради която следва да се възползваме от геймификацията в маркетинга, е увеличаването на взаимодействието с клиентите. В дигиталната среда, която е толкова натоварена, използването на този подход може да ви спечели много нови интеракции, като хората ще са ангажирани, защото им е истински интересно. Чудите се за конкретен пример? Софтуерът за изучаване на чужди езици Duolingo ни дава чудесен пример с тяхната стратегия за геймификация в рамките на мобилното им приложение. Тя се изпълнява в четири точки, като помага на потребителите да учат нов език по-забавно, интересно и интерактивно. Duolingo призовава потребителите да си поставят малки и конкретизирани ежедневни цели, за да могат да намалят обемът на задачата и да могат да я изпълнят по-лесно. След това всички задачи се изпълняват под формата на някаква игра – попълване на липсващи букви, пъзели от думи и др. Така по-малките задачи връщат потребителите всеки ден, а постоянните биват възнаграждавани.

Геймификацията в маркетинга - част втора 3
Източник: researchgate.net

Възползвайте се от състезателния дух

Всички обичаме състезанието, независимо дали се опитваме да отречем състезателната ни натура. А какъв по-добър начин да разширите разпознаваемостта на бранда ви от провеждането на едно дигитално състезание? Те са винаги вълнуващи и забавни за участие, а наградата е допълнителен стимул, на който трудно се устоява. Успешното състезание не само ще повиши разпознаваемостта на бранда ви, но и създава повод за допълнително взаимодействие с клиентите ви. Чудесен пример можем да вземем от Nile. Приложението Nike + Run Club е отличен пример за геймификация, който обединява хората чрез силата на общността, но и използва елемента на състезанието. Приложението дава възможност за персонализиране на тренировъчната ви програма, като същевременно може да състезавате в предизвикателства, за да печелите трофеи и значки. Така Nike едновременно ангажира състезателния дух на потребителя, като го привлича отново и отново към марката.

Геймификацията в маркетинга - част втора 4
Източник: macrumors.com

Надяваме се, че примерите са ви харесали и сме ви дали готини идеи, които да използвате и приложите! Екипът ни е на линия при нужда от съдействие за изграждането на Вашия маркетинг стратегия, включваща геймификация или комуникационни и маркетинг нужди!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.