Influencer 2.0 – новата ера в инфлуенсър маркетинга

Influencer 2.0 – новата ера в инфлуенсър маркетинга

Инфлуенсър маркетинга се превърна в един от най-използваните маркетинг инструменти през последните години. Говорили сме си много за инфлуенсъри и инфлуенсър маркетинг, но имайки предвид огромното развитие в тази индустрия, то тя вече преминава в един нов етап – ерата на Influencer 2.0. Какво да очакваме и какви поуки да си вземем от първата ера? Ние Ви разказваме тук.

Influencer 1.0 – какво се случи?

Връщайки се с около 10 години назад можем да кажем, че нарастването на популярността на социалните мрежи и разрастването на интернет пространството направи потребителите по-свързани, но и по-непоносими към рекламата. Маркетолозите се сблъскаха с този проблем и първоначално опитаха да обвинят софтуера за неуспешните им рекламни кампании. Когато популярността на социалните мрежи нарасна допълнително, брандовете побързаха да се възползват от тенденциите и да опитат да запознаят и ангажират възможно най-много потребители със себе си. Но технологията сама по себе си не бе достатъчна да реши вече възникналите проблеми. Вместо това се появиха хора, които успяха да развият високо ниво на доверие и авторитет сред останалите – инфлуенсърите. Осъзнали това развитие, маркетолозите се опитаха да се възползват и да започнат да си партнират с тях с цел по-автентично съдържание, което да представи бранда и неговите продукти в добра светлина. Така се роди новата индустрия на инфлуенсър маркетинга. Макар това да бе очаквано развитие това, което не очаквахме, бе тази индустрия да се развие до такава степен, че по данни от Statista за 2022 г. да бъде оценена на стойност над 16 млрд. долара.

Influencer 2.0 – новата ера в инфлуенсър маркетинга 1
Източник: pexels.com

Influencer 1.0 – възникналите трудности

Инфлуенсър маркетинга бързо бе възприет за отговор на проблемите на маркетолозите. Те си партнираха с лица, които имаха лоялна аудитория и марките успяха да намерят ефективен начин, по който да популяризират марката си и да продават повече. Инфлуенсърите станаха толкова успешни именно поради автентичното съдържание, което създават, добрите си препоръки и ангажираността им с аудиторията. Макар кампании да бяха успешни и продажбите – високи, то едно важно нещо не се измени – начина на мислене на маркетолозите и брандовете. За тях крайната цел си остана една и съща – постигане на висока разпознаваемост и високи печалби. Но създавайки инфлуенсър маркетинга, те създадоха и инфлуенсъри, които искат все по-високо заплащане. Някои инфлуенсъри бяха примамени от използването на съмнителни, понякога дори измамни средства. Аудиторията усети какво се случва и започна да се отдръпва, а доверието между маркетолози и инфуенсъри намаля. Автентичността и човешката връзка останаха на заден план и именно в този момент започна да се заражда промяната.

Influencer 2.0 – новата ера в инфлуенсър маркетинга 2
Източник: unsplash.com

Influencer 2.0 – с какво е по-различна тази ера?

Силно се надяваме, че тази ера в инфлуенсър маркетинга ще бъде по-различна с това, че и двете страни ще заложат на откритост, честност и автентичност. Предвид развитието в социалната среда и движенията там, хората искат по-автентично съдържание, което да засяга важни теми, което да ги образова и да им помага да станат по-добри личности. Фокусът трябва да се насочи върху партньорства между инфлуенсъри и брандове, които да са полезни не само в икономически план, а и в социален – да говорят по различни теми, да подкрепят различни инициативи, да са по-истински в комуникацията си. Само по този начин аудиториите наистина ще слушат и ще бъдат активно ангажирани. Influencer 2.0 вероятно ще бъде свързан с адаптирането на съдържанието, генерирано от инфлуенсъри и създатели, за пласиране в цялата маркетингова екосистема. Автентичното съдържание вече не е само предпоставка за социалните медии – потребителите трябва да могат да се ангажират с него по всички канали. Брандовете също така започват да осъзнават, че влиятелните личности могат да бъдат още по-ценни като продуктови партньори, а не само като създатели на съдържание. Надяваме се да видим по-задълбочени партньорства, които да са успешни и въздействащи!

Influencer 2.0 – новата ера в инфлуенсър маркетинга 3
Източник: pexels.com

Предстои да разберем как ще се развие сферата на инфлуенсър маркетинга, но какъвто и да е развоят, ние сме готови за новостите и предизвикателствата! ABC Design and Communication има богат опит в работата с инфлуенсъри и комуникациите. Екипът ни е винаги на разположение – потърсете ни още днес!

Прочетете още:

Успешна формула за работа с инфлуенсъри

Инфлуенсър маркетинг – етика и принципи

Нано инфлуенсъри – как могат да бъдат полезни за бизнеса ни

Pet инфлуенсъри – пухкавата страна на инфлуенсър маркетинга

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.