Какви са тенденциите в маркетинга за 2023г.?

Краят на 2023 година настъпва все по-уверено, а ние решихме отрано да направим равносметката. Бяхме свидетели на множество промени, на нови трендове и някои, които не се осъществиха. Каква равносметка направихме за 2023 г. и на какви тенденции сме свидетели? Прочетете тук.

Видео маркетинг и лайвстрийминг

Както и през изминалата 2022г., компаниите и тази година продължават да инвестират в YouTube, TikTok и Instagram, което им позволява да качват видео съдържание, чрез което могат много ефективно да печелят вниманието клиентите си. От друга страна лайвстриймингът бързо набира популярност и позволява на брандовете да изграждат по-тесни взаимоотношения с публиката си – чрез лайвстрийм се показват аспектите „зад кулисите“, което спомага да се създадат по-дълбоки връзки с клиентите. Той позволява провеждането на така наречените “Q&A” сесии на живо (questions and answers), както и провеждане на уебинари. Както се предвиждаше, тази година именно краткото видео съдържание е за предпочитане и YouTube Shorts, Instagram Reels, и TikTok са доказателство за това. Краткото видео съдържание променя играта в днешния свят, управляван от социалните медии, поради което видеоклиповете с кратка форма станаха толкова популярни и „вирулентни“. Кратките видеоклипове са най-добрият начин за ангажиране и забавляване на публиката. Точно заради това в настоящата година брандовете трябва да се съсредоточат върху включването на кратки видеоклипове в своята маркетингова стратегия. Независимо дали създават уникално брандирано съдържание, използват генерирано от потребителите съдържание (UGC) или си партнират с инфлуенсъри, видеоклиповете с кратка форма са изпитан начин брандовете от всякакъв размер да достигнат до по-широка аудитория и да изградят значими връзки.

Събития

Пандемията от COVID-19 е вече зад гърба ни, а бизнесите започнаха наново да организират част от събитията си офлайн, което позволява по-близък контакт с клиенти и по-голяма разпознаваемост на марката сред конкурентите на пазара. Независимо дали става дума за т.нар. ‚pop-up shop‘ на събитие, спонсориране на голямо търговско изложение или посещаване на конференция, има много креативни начини да включите тази изпитана маркетингова стратегия във вашия бизнес. Тенденцията за нарастване на офлайн събитията се очаква да продължи и през 2024 г., тъй като бизнесите признават ефекта на взаимодействията лице в лице при установяването на дългосрочни взаимоотношения с клиентите.

Подкасти

26% от създателите на съдържание онлайн и 26 % от организациите използват подкасти, за да достигнат до своите аудитории и да разпространяват съдържание. Подкастите помагат за достигане до конкретната таргет група и за създаване на оригинално, ангажиращо съдържание, което слушателите могат лесно да изтеглят или разпространяват. Подкастингът ще продължи да се развива като маркетингов инструмент за брандове от всякакъв размер, тъй като той със сигурност спомага за установяване на конкурентно предимство и за подобряване на бизнес резултатите.

Интерактивен маркетинг

Интерактивният маркетинг е стратегия, която включва игри, куизове и изобщо всякакъв вид интерактивни елементи, които задържат вниманието на клиентите. Такъв пример е и т.нар. геймификация. Прочетете статията ни за геймификацията в маркетинга тук.

Gen Z спрямо Millennials в маркетинга

Gen Z е поколението, израснало в доминиран от цифрови медии и технологии свят. В резултат на това начинът, по който взимат решения се различава значително от този на предшествениците им, родени преди 1997г. Това поколение разбира маркетинга като нещо повече – за тях е важно техните ценности да бъдат разбрани, както и тяхното мнение и нагласи. Компаниите, чиито таргет са именно представителите на поколението Gen Z, могат да използват в кампаниите си инфлуенсъри, да включат социални каузи в своите маркетингови стратегии и да се съсредоточат върху инициативи за устойчивост. Един ефективен начин за успешно маркетиране на продукт за Gen Z е чрез генерирано от потребителите съдържание. С UGC брандовете могат да използват мненията и препоръките на своите потребители, за да изградят доверие и надеждност сред по-младата аудитория. Това може да се постигне чрез насърчаване на клиентите да създават и споделят своите отзиви за продукти, препоръки, снимки или видеоклипове.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.