Landing page – най-важният и най-омаловажаван елемент от онлайн кампанията

Предполагам доста често сте попадали на банер, който при клик ви отвежда към PDF файл или към началната страница на корпоративния сайт, където отново има същия банер и следва да го кликнете, за да научите повече за рекламираното на банера. истината е, че дори при огромни бюджети за медиа купуване в самата концепция не е заложена малка сума за добър и работещ промо сайт или дори landing page от корпоративното присъствие. Очевидно подобно недобро обмисляне на случващото се и това, което се изисква от посетлителя след контакта с рекламния носител се оставя за “последна грижа”. С това ефективността на цялата кампания пада.

Какво всъщност е landing page?

 • крайна точка на всички наши усилия онлайн;
 • място, на което потребителят иска да получи още от нас и нашия бизнес;
 • място, на което ние искаме да получим още от потребителя.

Всъщност за landing page на нашата кампания можем да използваме един от следните онлайн ресурси на фирмата:

 • начална страница на корпоративен сайт
 • част от корпоративен сайт
 • продуктов сайт
 • кампаниен / промо сайт
 • общност / всеки друг сайт с по-тясна аудитория.

В центъра – потребителят
За да направим идеалния landing page следва добре да познаваме своите потребители. Важно е да знаем, че те винаги бързат, нямат всеме да четат дълги и скучни текстове и искат всичко да е на един клик разстояние. В противен случай рискуваме да го загубим – той просто ще премине нататък.

Как да превърнем посетителят в потребител?
Две са основните правила за това как дори от един случаен посетител да извлечем максимума и да го превърнем в наш потребител, който на следващ етап ще закупи нашият продукт или услуга:

 • KISS (Keep it simple stupid) – опростете всичко максимално – дизайна, картинките и снимките, текста, зачеркнете сложните думи, оставете формата само с едно или две полета;
 • Дайте му – дайте на посетителя това, което той иска и така ще го превърнете в свои лоялен потребител;
 • Действие – накарайте посетителя да действа, “водете”.го из своя виртуален офис и му покажете максимално своите продукти и удлуги. Не оставяйте посетителя и за миг намира. Предлагайте му още и още и той ще ви следва.

Основните задачи на lnding page?
Какви са основните задачи на langing page на една кампания? Най-вече да задържи привлеченото вече внимание на потребителя. Посрещащата сраница трябва да обясни основното за кампанията кратко и ясно, я трябва да го накара да действа – да кликне, попълни форма, изиграе игра или друго подобно действие.

Как измерваме ефективността тук?
Както вече споменах в началото, дали сме направили една наистина работеща правилно посрещаща страница е от решаващо значение за хода на цялата кампания. Какво прави посетителят след като види и кликне на банера, след като изпише адреса в браузера си, след като го е видял на билборд или в каре във вестника? Това е важно. Разумните маркетинг експерти залагат статистики както за отчитане на цялостната ефективност на всеки един канал, така и за специфични детайли като достигане на желания таргет с конкретен социодемографски профил, например.Например чрез анкети, игри, профил на потребители при регистрация и т.н. На база резултатите от една кампания и правилните изводи е ясно, че догодина кампанията и бизнесът й ще са много по успешни.

Ако искате успешни landing pages за своите кампании – потърсете ни, екипът на ABC Design & Communication е на Ваше разположение!

Материалът е публикуван в мартенския брой на списание .Net.

4 Thoughts to “Landing page – най-важният и най-омаловажаван елемент от онлайн кампанията”

 1. Ползена и интересна статия, благодаря за споделената информация.

 2. Landing page-а наистина е доста подценяван елемент в една онлайн кампания (например AdWords), а една добре изградена landing page е 50% успешна кампания (нещо като вратаря във футбола – добрият вратар е половин отбор):Р.
  Всичко друго е добре казано по-горе.

  Поздрави,

  КостА

 3. […] Landing page това е страницата, към която насочваме трафика с цел някакъв action, активно поведение на потребителите. Обикновено се изпозва при кампании с цел по-добро фокусиране върху основното комуникационно послание и съответно постигане на добър CTR ( click through rate ). […]

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.