Маркетинг и HR – печеливша комбинация за бизнеса

Когато мислим за маркетинг и HR, обикновено ги разграничаваме като два различни отдела в компанията – единият, фокусиран върху външни въпроси, а другият – върху вътрешните задачи на компанията. Но маркетингът и HR все повече започват да си взаимодействат и точно така трябва да бъде. Разберете защо в новия ни блог пост.

HR вече не е просто работа зад кулисите

Факт е, че основната цел на HR отдела е подборът на персонал, развитие на професионални умения и ангажираност. Когато, обаче, HR започне да взаимодейства с маркетинг отдела и да придобива и прилага съответните умения, заедно те изграждат бранда. Маркетингът комуникира бранда на потребители, което означава, че в колаборация с HR, брандът е представен пред служителите на компанията – настоящи и потенциални. Посредством социални и технологични средства компаниите по този начин създават универсално бранд послание – едно и също както за служители, кандидат-служители, така и за потребители. В целият процес HR всъщност открива най-добрите посланници на бранда, докато маркетингът създава самото бранд послание. Развитието на този процес идва от осъзнаването, че бранд посланието не е предназначено да достига само до крайни потребители, а и самите служители трябва да са олицетворение на този бранд.

Ползите от колаборацията между маркетинг и HR

Ползите за маркетинг отдела в тази колаборация са много. Първичното предназначение на HR отдела е да работи в услуга на служителите си. Тъй като отделът работи директно с тях, може и да споделя директно бранд посланието например чрез обучителни сесии или ориентировъчни лекции преди първия работен ден. С помощта на вътрешна комуникация бранд посланието се разпространява из цялата компания. Служителите се превръщат в лоялни посланици на бранда, което подсилва значително мисията на маркетинг отдела.

Ползи има и за HR отдела. Чрез своите връзки с крайните потребители, маркетинг специалистите споделят с външния свят ценностите и мисията на компанията. Това помага да бъдат привлечени точните служители. Маркетинг отделът може да е полезен на HR отделът и като предава своите умения в комуникацията с клиенти на служителите.

Как да постигнем колаборация между маркетинг и HR в нашата компания?

Първи основополагащ принцип – изграждане на екипа между маркетинг и HR отдела. Изисква се инвестиция на време и усилия да се изгради един екип. За да започнат да работят ефективно заедно, маркетинг и HR специалистите трябва заедно да обсъждат стратегии и цели за бъдещето, а в случай на объркване и неясноти да разрешават казуси чрез ефективна комуникация. Двата отдела могат да си партнират и по организацията на фирмени събития. Те помагат на ръководството да изгради взаимоотношения на доверие и откритост със служителите. Това кара и самите служители да се чувстват оценени. Изключително важно е да постигнете това за служителите си, ако искате те да се превърнат в посланици на бранда и да се намали текучеството, което е често срещан проблем за работодателите.

Използвайте активно социални мрежи, за да изградите вътрешна и външна комуникация.
Няколко идеи за съдържание в социалните мрежи, които могат да се публикуват както от маркетинг, така и от HR специалистите: вдъхновяващи истории, постижения на компанията, тематични анекдоти. Във вътрешната комуникация може да отличавате служителите за представянето им и да споделяте новини около компанията. Следете обратната връзка, която потребителите дават за Вашия продукт / услуга, както и мненията на бивши и сегашни служители за работното място. Важно е взаимното споделяне на информация между двата отдела. От страна на HR това може да е информация на базата на интервюта със служители, а от страна на маркетинг отдела – информация, базирана на анкети за клиентска удовлетвореност.

Друга препоръка, която даваме, е фокус върху обучението. В много компании има ориентировъчна обучителна сесия с HR специалистите преди първия работен ден, но почти нищо след това. Цялостен вътрешен план за обучение е страхотно средство да развиете уменията и талантите на служители. Колаборацията тук между HR и маркетинг е: HR отговаря за обучението на служители, докато маркетинг отделът може да помогне като промотира обученията и с това да покаже, че компанията е прекрасно място за работа и професионален растеж.

Може идеята за колаборация между HR и маркетинг отделите за момента да Ви се струва далечна и труднодостижима, но ефектът от нея носи редица позитиви в дългосрочен план. Работейки поотделно, всеки среща затруднения в задачите си. Работейки заедно, експертизата на маркетинг и HR подобрява резултатите по подбора на персонал, създава по-добра фирмена култура и като цяло успех в бизнеса.

Любопитни ли сте как знанията по маркетинг могат да помогнат на HR отдела да просперира? ABC Design & Communication Ви кани на семинар „Маркетинг за HR“, на който ще придобием още много полезни знания, които веднага ще можете да приложите. Запишете се още днес тук! Местата са ограничени – очакваме Ви!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.