Маркетинг стратегия за поколение Z – какво трябва да знаем?

Маркетинг стратегия за поколение Z – какво трябва да знаем?

Често в маркетинга става въпрос за различията между поколенията. Макар и понякога тези различия да биват пренебрегвани, то ние като професионалисти, работещи в маркетинг и бизнес сферата, не бива да следваме този пример. Маркетингът към поколение Z отдавна е много повече от обикновена продажба на продукт. Родено между 1996 и 2010 г., това поколение е смело, креативно и създател на множество тенденции. Чудите се как да достигнете и да се свържете с тях? Ние сме насреща с няколко съвета.

Кои са Поколение Z?

Това поколение е младо, дигитално и социално-ориентирано. Най-отличаващата му характеристика е, че представителите му са израснали използвайки технологии и социални мрежи. Това формира и до голяма степен тяхното потребителско и онлайн поведение – обичат да пазаруват онлайн и да имат дигитално присъствие. Друга характеристика на това поколение е, че то е много по-социално ориентирано. Голяма част от представителите на поколение Z се интересуват от ценностите и етиката на компаниите, отдават внимание на отношението им върху проблемите с околната среда, както и социални теми. Представителите на поколение Z са смели, изразяват позициите си по важни социални въпроси, като така застават зад някои от най- големите поведенчески и културни промени, на които сме свидетели. Затова и за да привлечем вниманието им, то често се изисква внимателно да преосмислим и нас самите като бизнес – цели, визия, ценности и подходи.

Източник: ey.com

Прозрачност и отговорност

Както вече наблегнахме, поколение Z силно се интересува от социални теми и желае да допринесе за промяната към едно по-добро общество. Затова и за тях е от голямо значение компаниите, от които пазаруват, да бъдат прозрачни в дейността си и отговорни към направените обещания и ангажименти, както и отговорни за извършените действия. Затова, ако искате да градите взаимоотношения с представителите на това поколение е необходимо да имплементирате прозрачността и отговорността във Вашата маркетингова стратегия. Имайте предвид, че не можете да заблудите младите – те са силно информирани купувачи, именно защото имат установени потребителски навици и нямат проблем с това внимателно да разгледат представянето на компанията Ви.

Установете личността на марката ви

Имайки предвид, че поколение Z се характеризира със смелост и желание за изява, то като бизнеси следва да вземем пример от тях. Разбира се, че на представителите на това поколение няма да се хареса марка, на която ѝ липсва характер и индивидуалност. За да впечатлите това младо поколение, то трябва да покажете това уникално нещо, което само Вие притежавате – индивидуалността на вашата марка. Трябва да сте смели и дръзки в изявите си. Това поколение не е подражател на изисканите и минималистични изяви – те искат да ви чуят да изразите себе си и своя глас, да привлечете вниманието им, да им покажете, че не се страхувате да бъдете себе си. Затова в маркетинг стратегията Ви задължително трябва да присъства автентичността на марката – да я покажете в истинската ѝ светлина, защото искреността и индивидуалността са нещата, които впечатляват представителите на поколение Z.

Източник: unsplash.com

Изградете общност

Изграждането и поддържането на взаимоотношения с представителите на поколение Z следва да бъде основен компонент във Вашата маркетингова стратегия. За разлика от предишни поколения, поколение Z са изключително комуникативни, желаят да се запознават с нови хора, за обсъждат важните за тях теми и да намират съмишленици. Затова и те желаят да се ангажират и да комуникират с брандовете, сякаш общуват с приятели. Като бранд следва да поддържате автентична връзка с клиентите Ви, а ако вие сами не можете да поддържате една общност, то инфлуенсърите винаги са насреща. Но не трябва да забравяте, че въпросните трябва добре да представят бранда Ви, да могат лесно да се идентифицират с него и ценностите му. Търсете истинските хора, които имат интересни платформи и въплъщават ценностите на Вашата марка.

Източник: unsplash.com

Ние в ABC Design, имаме 24-годишен опит в маркетинг стратегиите и можем да Ви бъдем полезни. Свържете се с нас! С радост ще помогнем!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.