Маркетинг в YouTube – актуалност или отживелица?

Маркетинг в YouTube – актуалност или отживелица?

YouTube е една от огромните дигитални платформи, функционираща на пазара вече повече от десетилетие. Създадена през 2005 г., тази платформа и социална медия за споделяне на видео съдържание продължава да бъде актуална вече цели 17 години. YouTube има повече от 2,5 млрд. месечни потребители, които са представители на най-различни възрасти и поколения. Той предлага възможности както за органичен обхват, така и за платена реклама, затова и много марки се опитват да се възползват по някакъв начин – дали чрез реклама, колаборации с инфлуенсъри или др. А кои са ключовите неща, които е редно да знаете за YouTube? Ние се постарахме да ги обобщим.

Стабилен ръст и разширение на използваните устройства

Преди YouTube беше платформа, която се използваше само на компютри и лаптопи. Но с техническия напредък и дигиталното развитие, платформата разработи свое приложение, което може да се използва на мобилни устройства, таблети и смарт телевизори. Макар и много социални медии да имат подобно покритие от устройства, то YouTube може да се похвали със завидни резултати. Мобилното потребление на YouTube расте силно и стабилно, като през 2020 г. според анализ на App Annie потребителите са гледали средно 22 часа всеки месец на мобилни устройства с Android. Използването на YouTube и на смарт телевизори нараства значително, като множество потребители твърдят, че не намират голяма разлика между платформата и традиционната телевизия, като в този случай платформата се явява предпочитан заместител.

Маркетинг в YouTube – актуалност или отживелица? 1
Източник: unsplash.com

Аудиторията и нейните характеристики

YouTube също остава една от малкото платформи, която има сравнително широко покритие върху различни възрасти и поколения. Според едни от последните данни на компанията, нейната аудитория в момента включва повече мъже, отколкото жени – 56,6 % мъже и 43,4 % жени. Преобладаващата част от потребителите, в точност повече от две трети от тях, са на възраст между 18 и 34 години. Интересно е, че платформата успява да привлече и множество представители на поколението Alpha (родените след 2010 г.). Успява дори да се конкурира с TikTok, като се изравнява със социалната мрежа и задържа стабилни позиции. Причината в това е, че YouTube предлага множество детско съдържание както през основния си канал, така и чрез YouTube Kids. Тази услуга се явява на второ място след Disney+, което е особено похвално. Следователно YouTube остава надеждна платформа за достигане до тази аудитория чрез предлагане на първокласно, безопасно и надеждно съдържание.

Маркетинг в YouTube – актуалност или отживелица? 2
Източник: unsplash.com

Нови възможности за органично и платено съдържание

YouTube наскоро въведе кратки клипчета, наречени YouTube Shorts, които представляват вертикален видео формат с продължителност до 60 секунди. Компанията срещна множество критики, че копира TikTok, но поглеждайки обективно, то можем да забележим множество позитиви. Това е още една възможност за достигане до нова аудитория, тъй като фийда на YouTube Shorts е различаващ се от този на основната платформа. Ако като марка намерите подходящ начин как да се възползвате от предимствата на тези кратки клипчета – например чрез някакво предизвикателство, което последователите ви да изпълнят отново под формата на кратък клип, то така ще си генерирате органично съдържание. А ако сте си партнирали с даден инфлуенсър, който да предлага вашия продукт, то платформата ви улеснява и в това начинание. През 2021 г. компанията даде началото на проект, при който инфлуенсърите могат да маркират продукти в Merchant Feed, където последователите лесно могат да ги открият и закупят. Предстои да разберем какви нови възможности за достигане и ангажиране на аудитория ще ни предостави YouTube.

Маркетинг в YouTube – актуалност или отживелица? 3
Източник: theverge.com

Рекламите в YouTube – ефективни или не?

Макар и YouTube да предлага Premium версия, която срещу заплащане предлага няколко опции, измежду които гледането на клипове без прекъсване от реклами, то дори и потребителите да не заплащат за тази услуга, ефективността им бива поставяна под въпрос. С този въпрос се занимава и проучването на професор Карен Нелсън-Фийлд, като целта е да оцени вниманието на потребителите към видеорекламата. Стига се до заключението, че 54% от цялото обърнато внимание е ниско, а само 32% е високо. Това изследване потвърждава и предишни проучвания, които установяват, че само 53% от рекламите в YouTube успяват да ангажират аудиторията. Затова когато изготвяте своята реклама, то трябва да се опитвате тя да привлича още в самото начало, да е по-кратка и задържаща вниманието.

Ние, в ABC Design, имаме опит 24-годишен опит в комуникациите и можем да ви бъдем полезни. Свържете се с нас!

Заглавно изображение: commons.wikimedia.org

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.