Mediamixx 2008 – коктейл от медии с привкус на уеб

Телевизия, принт, радио, уеб, български и чуждестранни експерти от областта на медиите се срещнаха и тази година в Албена. Събитието бе медийният фестивал – Mediamixx 2008.

Ние също бяхме там, въпреки че корпоративно не участвахме в състезателната програма на Уеб фестивала. В първия ден събитието уважиха Жустин, Петър, Денис, Гори и Елиза. Последните две останаха през всичките четири фестивални дни.

Тази година номинираните сайтове имаха възможност да се презентират на живо в Албена преди журито да вземе финалното си решение. Това е едно от малкото смислени нововъведения в регламента на уеб фестивала (SMS гласуването на публиката определено не се показа като такова). За съжаление, в залата липсваха представители на половината номинирани. Затова пък, тези които все пак бяха, успяха да наклонят везните в своя полза и обраха грамотите и чадърчетата. Действително имаше много добри сайтове сред участващите и сред наградените, но едва ли по тях може да се извади валидно заключение за тенденциите в българския уеб и за нивото на сайтовете, тъй като участващите в конкурса са твърде малка част от реално случващото се онлайн у нас в последната година.

След тоталния вакум миналата година, сега поне се получи приятна и позитивна атмосфера, а организаторите изглежда разбраха препоръките на участниците и ни вдъхнаха надежда, че догодина уеб фестивала в Албена ще е по-добре 🙂
Ако e така наистина – ще участваме с удоволствие 🙂

Горещата тема за онлайн медии, рекламни агенции, рекламодатели, бе измерването на онлайн аудиториите. Представителите Gemius и Nielsen предизвикаха доста емоционална дискусия за предимствата на всяка от двете системи. По всичко изглежда, че въпросът, коя от двете системи да стане “единна валута” за измерването на аудиторията на онлайн медиите у нас ще остане отворен още дълго време, а страстите тепърва ще се нажежават. Залогът е достатъчно голям и ще следим развитието много внимателно.


От споделените впечателния на колеги, които проследиха внимателно как мина фестивалът и за старите медии, оставаме с убеждението, че именно уеб, онлайн медиите, интернет вдъхват живот на този форум. Програмата, организацията и посещаемостта бяха доста под обичайното ниво, или поне под това на Медиамикс от 2006 г. Дори легендарните партита не бяха нещо, което ще влезе в историята. И все пак най-важния елемент – новите контакти и затвърждаването на старите – си остана и осмисли 4-дневното бягство от офиса.


One Thought to “Mediamixx 2008 – коктейл от медии с привкус на уеб”

  1. […] Некадърност или криворазбрана алчност ? Mediamixx 2008blog.abcbg.com […]

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.