Нейтив рекламата – алтернативен вариант за изграждане на доверие

Нейтив рекламата – алтернативен вариант за изграждане на доверие

Тъй като онлайн реклама продължава да нaбира скорост, става все по-трудно за брандовете да използват реклами, които да вдъхват доверие в тяхната целева аудитория. Много хора, особено по-младите поколения, са изключително критични към директната реклама и умишлено избират да не взаимодействат с нея.

Какво е нейтив реклама?

Нейтив (от англ. native) или естествената реклама предоставя алтернатива, която комбинира реклама и съдържание заедно, за да създаде нов, по-доближаващ се до аудиторията формат. Нейтив реклама е термин, описващ този формат на дигитална реклама, при който съответната реклама се слива с интерфейса, потребителското изживяване и функцията на платформата, на която се появява.

 Най-често срещана в социалните мрежи, нейтив реклама е предназначена да не изглежда като реклама на пръв поглед. Крайната цел на нативната реклама е да се впише в естествения поток на фийда или оформление на съответната уеб страница, като същевременно показва на аудиторията платено съдържание.

Нейтив реклама е предпочитан от много мениджъри метод пред традиционните реклами в социалните мрежи, особено защото те не прекъсват рязко онлайн преживяването потребителите. В крайна сметка, какво по-неприятно от това да гледате видео в социалните мрежи и то да бъде прекъснато от непропускаема реклама, която не отразява интересите ви или не се вписва в съдържанието, което сте консумирали?

Ползи от нейтив рекламата

Тя позволява на рекламните мениджъри да създават приятно преживяване с реална стойност за целевата аудитория. Докато явните платени реклами наблюдават спад в производителността, нейтив рекламата набира популярност в редица индустрии.

Не само, че са по-ангажиращи и интересни за читателите, но също така се представят по-добре с по-висока честота на кликове и генериране на повече продажби.

Нейтив рекламата – алтернативен вариант за изграждане на доверие 1
Източник: pexels.com

Добри примери

Макар и нейтив рекламата да има донякъде лоша слава – някои я определят като подвеждаща или измамна – всъщност добре направената и поднесена такава не цели нито едно от двете, а същевременно носи множество дивиденти както за компаниите, така и за потребителите. Първите отбелязват по-високи резултати в рекламните си кампании, а преживяването в интернет на вторите не се влошава в следствие на реклами, които намират за досадни и натрапващи се.

Ето и кои са добрите примери за нейтив реклама:

  • Плейлисти в Spotify – възможността да създава персонализирани плейлисти въз основа на услуги, продукти или теми на компанията рекламодател и да се използват потребителските данни на Spotify, за да препоръчва конкретни плейлисти въз основа на историята на слушане.

Пример за това е колаборацията на Netflix и Spotify за популяризиране на сериала „Stranger Things“. Потребителите могат в Spotify да активират режим „Stranger Thing“, който ги присъединява към плейлист, вдъхновен от герой от сериала. Това не само популяризира сериала чрез фонов дизайн и наличие на лога, но и кара слушателите да се припознаят, тъй като песните от плейлиста имитират собствените им музикални интереси.

Нейтив рекламата – алтернативен вариант за изграждане на доверие 2
Източник: unsplash.com
  • Tik Tok трендове – много успешен подход тук е да се възползвате от набиращите популярност звуци или видео формати. Когато популярна звукова или видео тенденция съвпада по концепция с вашата продуктова линия или предложения за услуги, правенето на видео в TikTok, следващо съответната тенденция е сигурна рецепта за успешна нейтив реклама
Нейтив рекламата – алтернативен вариант за изграждане на доверие 3
Източник: unsplash.com
  • Instagram Story филтри – Филтрите за истории в Instagram осигуряват споделяемо и ангажиращо съдържание. Независимо дали филтърът е спонсориран или не, ако съдържанието е достатъчно забавно, аудиторията го използва.

Нейтив рекламата предоставя на компаниите алтернатива на явната платена дигитална реклама, която често отблъсква публиките ни. Тя е не само по-успешна от традиционната, но е и по-ангажираща, което води до повече кликове, продажби и осведоменост за бранда.

Разбирането за ефективността на рекламите е от съществено значение за компаниите, които искат да постигат постоянен растеж в своята рекламна стратегия. Без ясна визия за търсените резултати от дигиталната реклама е трудно да разберем дали платените рекламни са добра инвестиция.

Ние, в ABC Design, имаме опит 24-годишен опит в комуникациите и можем да ви бъдем полезни. Свържете се с нас!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.