Open Fest: Съвременният дизайн в open source

OpenFest2Събота и неделя се проведе традиционното издание на Open Fest – събитие, което среща много професионалисти и почитатели на софтуера със свободен код. Тази година освен множеството лекции посветени на писането на софтуер, в програмата намери място една, която пробуди интереса ни. Става дума за дизайна в средите на open source.

На пръв поглед, повечето хора са свикнали да обръщат внимание на дизайна в скъпите продукти и сякаш леко го пренебрегват в свободния код. Нищо подобно! Оказва се, че скоростта, с която се развиват тенденциите сред дизайнерите на open source продукти е сходна с тази на светлината! Без да преувеличаваме можем да кажем, че света на отворения програмен код е точно толкова шарен, пъстър и красив, колкото на Windows и на iOS.

Въпреки първоначалното пренебрежително отношение на част от присъстващите, които бяха на мнение, че модните тенденции по-скоро ги затруднява отколкото им помага, ледът скоро се разтопи и любопитството към красивите дизайнерски решения надделя. И това е съвсем нормално. Днес, интернет потребителите искат не само приложенията да работят, но и те да носят удоволствие при използването им.

Всъщност точно това са тенденциите сред дизайнерите разработващи свободен софуер – лекота съчетана с функционалност и естетическа наслада. Можем лесно да ги видим сред новите елементи на графични среди като KDE или Gnome. Тяхната визия за бъдещето е изпълнена с внимателно избрани цветове и множество подобряващи ефективността работни пространства.

Заоблените форми също правят впечатление. Някогашната строгост на геометричните форми е смекчена като придава усещането за удоволствие при работа. Бъдещето е във все по-приятелски изглеждащите работни пространства. Ярките цветове придават усет за иновации, съчетана с младежко излъчване. Анимираните менюта са леки и приятни, когато потребителят борави с тях. Идеята за красота, която да е съчетана с простота и функционалност е изведена на преден план.

Богатият избор, който предлагат продуктите с отворен код е причината, все повече хора да им се доверяват, но това доверие лесно може да бъде загубено, ако дизайнът не отговаря на съвременните изисквания. В динамичната среда на онлайн продуктите дизайнерските решения се менят изключително бързо и изграждането на дизайн, който да е винаги актуален изисква много усилия и постоянство. Отвореният код допринася за нововъведенията, като позволява почти неограничено експериментиране. Излишно е да казваме, колко е важено да бъдеш различен в световната мрежа. Уникалността привлича потребителите.

По време на лекцията, беше обърнато внимание и на психологията на потребителите. Новостите привличат хората стига да са съчетани с приемственост. Това е част от тайните на добрия дизайн. Потребителят трябва интуитивно да може да борави с продуктите, а този усет се придобива чрез съчетаване на класически елементи с новаторска визия.

Все пак, за тези, които не са професионалисти в дизайна или нямат толкова време, че да посещават лекции свързани с последните тенденции ABC Design & Communication сме винаги на линия.  Ако не знаете, как да изградите красив и функционален сайт, които да отговаря на последните иновации можете да се доверите на нашите професионалисти, те ще пресъздадат вашите идеи по красив и удобен за потребителите начин.

 

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.