Основните грешки, които да избегнем за успешно онлайн присъствие

Основните грешки, които да избегнем за успешно онлайн присъствие

Изграждането на успешно присъствие в дигиталната среда всъщност не е трудна задача – единствено, което се изисква от Вас е да сте постоянни и креативни. Но често пренебрегваме и предизвикателствата на това начинание, мислейки си, че няма как да объркаме нещо. Напротив – грешките винаги са възможни и ще се изненадате колко често сме склонни да ги допуснем поради незнание или невежество. Затова ние сме насреща да Ви споделим най-често допусканите грешки при изграждането на Вашето онлайн присъствие.

Поддържате прекалено формален стил на общуване

Това е може би най-често допусканата грешка, като нека си признаем – на всеки от нас му се е случвало да го направи. Вярно е, че е важно да поддържаме езикова култура и да внимаваме как подбираме думите си, но в старанието ни да не засегнем някого или да не звучим твърде фамилиарно, то публикацията ни се превръща в съобщение, което е формулирано за представяне пред важна комисия. За да не допускате тази грешка, то се поставете на мястото на Вашата аудитория – погледнете отстрани и се замислете как звучите – дали изказванията Ви са строги и твърде формални. Дори и Вие като създатели на съдържание със сигурност консумирате такова – вземете пример от социалните мрежи на брандовете, чието съдържание много Ви харесва и го анализирайте. Старайте се да звучите приятелски настроени и ентусиазирани в публикациите си – все пак говорите за нещо, в което сте вложили много любов и труд, а и насреща Ви стоят Ваши приятели.

Използвате социалните мрежи, за да излъчвате послание, но не и за обратна връзка

Друга грешка, която често допускаме без да осъзнаваме е, че не използваме социалните мрежи като канал за адекватна обратна връзка. Твърде сме заети и ангажирани в това да опитваме да създаваме качествено и интересно съдържание и забравяме да анализираме как то бива възприемано от аудиторията ни. Необходимо е да следите реакциите на последователите Ви, да обръщате внимание на техните коментари, както и на липсата на такива. Ако хората не се ангажират с публикациите Ви, то това също е знак, че те не се представят толкова добре, колкото си мислете. Не трябва да съдите за представянето Ви единствено по харесвания – това вече е остаряла метрика. Това, което искате са коментари, дискусии, истински и стойностни ангажирания с Вашето съдържание. Старайте се посланията Ви да са не само информативни, но и такива, които подбуждат интереса и желанието за споделяне на мнение или опит.

Рекламирате вместо да доставяте стойност

Понякога ни се случва да се увлечем в рекламирането на продукта или услугата, която предлагаме и да забравим за нуждите на последователите ни. В днешно време, за да сте ефективни и успешни в дигиталното пространство, то е важно да носите някаква добавена стойност на хората, които са избрали да Ви следват. Тя може да е под формата на съвети, споделяне на опит, организиране на семинари и др. Последователите Ви също се интересуват от процеса Ви на работа, не само от крайния продукт. Затова например нещо интересно за тях би било да ги преведете през един Ваш работен ден, за да се запознаят от близо с това как работите, какви ежедневни предизвикателства срещате в работата си, как ги преодолявате. Така не само ще им предоставите нещо интересно и полезно, но и ще стимулирате развитието на взаимоотношенията Ви. Така те ще се чувстват по-близки и съпричастни с процеса на работа и ще бъдат много по-заинтересовани от крайния продукт. Не пазете натрупания опит, знания и поуки единствено за себе си – споделяйте ги. Това не само ще се хареса на аудиторията Ви, но по този начин можете да се превърнете и в пример за подражание на други бизнеси. Важно е да си помагаме и да вървим заедно напред.

Не реагирате адекватно на негативната обратна връзка

Когато бива критикуван, първичната реакция на всеки би била да отвърне обратно с изказване, което също носи негативни послания, които невинаги биват поднесени по възпитан начин. Понякога се случва част от аудиторията ни да реагира по негативен начин на публикациите ни, което разбира се не би било много приятно за нас. Важно е в тези моменти да възприемате въпросните коментари като градивна критика, от която можете да извадите някаква поука и заключение за работата Ви. Старайте се да отвръщате на подобни коментари със сдържаност и уверение, че занапред ще имате предвид тяхното мнение и оценка. Не желаете да опетните репутацията си с необмислени и първични отговори. Затова трябва да осъзнаете, че ще бъдете изправени и пред подобни предизвикателства – трябва да се научите да отреагирате правилно във всяка ситуация.

Още по темата можете да прочетете:

Успешно онлайн присъствие – стъпки и съвети за изграждането му

Кои са петте най-популярни мита за социалните мрежи?

Социалните мрежи – колко и как?

Екипът на ABC Design е насреща при нужда от консултации или работа по социалните Ви мрежи. Свържете се с нас!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.