Pet инфлуенсъри – пухкавата страна на инфлуенсър маркетинга

Pet инфлуенсъри – пухкавата страна на инфлуенсър маркетинга

Вече множество пъти сме си говорили за инфлуенсър маркетинга – за неговите етика и принципи, споделяли сме съвети за успешни колаборации, но остана една интересна страна, която не сме засягали. А ако трябва да сме по-точни, една пухкава и изключително сладка и любвеобилна страна – pet инфлуенсърите или животните инфлуенсъри! Напоследък те станаха изключително популярни и обичани и в социалните мрежи. Сигурно сте чували за котаракът Линкълн или пък намусената котка Grumpy Cat, която се появи дори в American Idol. А сега нека Ви разкажем малко повече за този нов аспект на инфлуенсър маркетинга.

Защо pet инфлуенсъри?

Не мислим, че има човек, който да не обича да гледа клипчета на котки и кучета в Instagram или TikTok. Признайте си – понякога сме прекарвали по-дълго време, отколкото искаме да признаем, в гледане на снимки и клипчета на забавни домашни любимци. Ето затова и всеки един от нас е пример за разрастващата се любов към тези необичайни инфлуенсъри. А от любовта си към домашните си любимци, много хора им създават акаунти в социалните мрежи и започват да публикуват интересно и автентично съдържание, свързано с тях. Простичко казано – сладостта и усмивките, които тези приятели предизвикват, са заразни. Това е нещо, което и много агенции разпознават и намират за атрактивни възможности за колаборации. Индустрията за домашни любимци се разраства с постоянен темп. Според прогнозите на Global Market Insights пазарът на грижи за домашни любимци ще нараства с годишен темп на растеж от 6,1%, като до 2027 г. ще достигне до рекордните 350 милиарда.

Източник: bloomberg.com

Марките за домашни любимци и социалните мрежи

Няма как да отречем, че всеки обича социалните мрежи, а това се отнася и за марките, предлагащи продукти за домашни любимци. Откакто животните инфлуенсъри станаха известни и започнаха да генерират много позитиви, то компаниите започнаха да преосмислят маркетинг и рекламните си стратегии и да отделят все повече бюджет за колаборации с известни животни инфлуенсъри. Това е интересна и много свежа тенденция, която раздвижва обичайния feed на потребителя с нещо както интересно, така и полезно за тези, които не само се наслаждават да гледат четирикраките приятели, но и са собственици на такива. Освен, че марките за домашни любимци започват да си колаборират със собствениците на животните инфлуенсъри, то те получават позитиви и от реакцията на потребителите към тези колаборации – много често органично генерираното от потребителите съдържание се отплаща много повече от платеното партньорство. Това твърдение бива подкрепяно от множество примери от чуждестранните пазари. Един от най-емблематичните е хаштагът FluentPet, който достига умопомрачителните 592 милиона гледания в TikTok или пък хаштагът litterboot с около 80 милиона гледания в същата платформа.

Източник: instagram.com

Причини за успех

Маркетингът с животни инфлуенсъри е силно успешен поради множество причини, като ние ще Ви представим няколко от тях накратко. Имайки предвид, че животните като цяло биват обвързани най-вече с положителни емоции, то първата причина за успех намираме в емоционалността, проявявана от хората. Тук имаме предвид не само рипостването на готините клипчета и използването на хаштаговете, но и емоционалните покупки. Притежаването на домашен любимец е емоционално решение, обвързано с множество покупки, за да се осигури най-доброто на животинчето – затова и инфлуенсърите, които притежават животни комуникират много добре с подобна аудитория различни продукти, свързани с животни. Именно и поради предизвиканите силни емоции, pet инфлуенсърите представят много по-добри резултати от хората инфлуенсъри, когато става въпрос за нива на ангажираност в социалните мрежи. Всеки човек обича да се ангажира повече със съдържание, което включва животни – коментират, споделят с близки и приятели, защото ги кара да се чувстват щастливи. Също поради високите нива на ангажираност, както и обширната аудитория, животните инфлуенсъри могат да създадат вирусни трендове, които резултират в множество органично съдържание.

Източник: inflownetwork.com

Обобщено можем да кажем, че в бъдеще ще виждаме още повече от тази пухкава страна на инфлуенсър маркетинга, но не мислим, че някой би се оплакал! За да научавате за други интересни тенденции и съвети в маркетинг сферата, следете блога ни. А ако Ви е необходима помощ, ние ще помагаме с радост – свържете се с нас още сега!

Заглавно изображение: harpersbazaar.com

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.