Подкаст за напреднали – как да се усъвършенстваме?

Подкаст за напреднали – как да се усъвършенстваме?

Подкастът е чудесна възможност за популяризиране на Вашия бизнес и привличане на повече потенциални клиенти и партньорства. Той Ви дава възможност да запознаете по-голяма аудитория с мисията и целите Ви, помага Ви да предадете добавена стойност на слушащите и да ангажирате вниманието им по желан от Вас начин. Подкастът се превръща във все по-предпочитана медия от останалите социални мрежи, тъй като дава истинска стойност на потребителите и се вписва естествено в тяхното забързано ежедневие. Създаването на подкаст не е сложно начинание, но трябва да имате предвид някои специфики, които са от ключово значение за успешното му представяне. След като Ви запознахме с първите стъпки, то е време да се качим на следващото ниво.

Подходящо оборудване

За да запишете подкаст, не Ви е необходимо специализирано студио, напротив – трябват Ви лаптоп или таблет, висококачествен микрофон и софтуер за обработване на аудио материалите. Добрият звук е от съществено значение за успешното представяне на всеки подкаст, затова е важно да се консултирате със специалисти и да изберете подходящия микрофон. Използването на такъв с лошо качество може да доведе до липса на яснота на звука и да направи така, че подкастът Ви да звучи непрофесионално. Препоръчително е да потърсите USB микрофон, който да свържете към лаптопа, а не да използвате този, който е вграден по принцип – така качеството на звука ще е много по-добро и ясно.

Аудио програми

За създаването на Вашия подкаст ще Ви е необходим аудио софтуер. Ако притежавате MacBook или iPad, вече сте една стъпка напред в задачата за запис и редактиране. Лаптопите и таблетите на Apple обикновено са оборудвани с GarageBand, приложение за редактиране на аудио материали, което е на професионално ниво и ще създавате качествени подкасти. За тези от Вас, които използват други лаптопи, приложения като Audacity и Adobe Audition ще Ви свършат добра работа, тъй като са подобни на GarageBand. Audacity е безплатен, а Audition е достъпен за месечен абонамент. Ако изпитате трудности при използването на която и да е от програмите, то винаги може да потърсите видеоуроци в YouTube. Важното е да не се отказвате, да подходите с интерес и желание за развитие към задачата.

Подкаст за напреднали – как да се усъвършенстваме? 1
Източник: unspalsh.com
Структуриране

За да придадете на подкаста структура и завършеност, то е необходимо всеки епизод да започва с кратко въведение, в което да се представи темата на епизода и водещия/водещите. В края на епизода трябва да имате и подходящ завършек, където да благодарите на слушателите  за тяхното внимание и да ги подтикнете да се запознаят с Вас по-подробно – като ги насочите към Вашия сайт и/или социални медии. Когато в самия епизод разглеждате различни аспекти на темата, то е важно да ги обособявате по някакъв начин – било то с музика, която да ги разделя или правейки кратко въведение с няколко думи. Структурирането на епизода е от особена важност, за да се придаде завършеност на епизода. Въведението и завършека добавят личност и професионализъм на епизода. Те могат да бъдат креативни и забавни, но важното е да направят добро първо впечатление, като убедят слушателите, че са направили правилния избор.

Обложка

Обложката на подкаста е първото нещо, което слушателите Ви ще видят, затова е важно тя да е креативна, да грабва и привлича вниманието.  Изискванията на ITunes са размер 1400 х 1400, в JPG или PNG формат и по-малко от 500 KB. Предварително се информирайте относно подобни изисквания, за да не рискувате повторно обработване. Важно е обложката да комуникира темата на Вашия подкаст, да включва Вашето лого, ако имате такова, да използва прости шрифтове и висококачествени изображения. Не забравяйте, че слушателите виждат изображението в малък размер, затова се придържайте към изчистен и семпъл дизайн.

А ако все още се колебаете дали да започнете подкаст, то нека отново Ви напомним за позитивите, които можете да извлечете. Този канал Ви помага да изградите по-стабилни взаимоотношения с аудиторията Ви, което може да Ви отвори врати за много повече възможности. Така можете да се свържете не само с клиенти, но и с хора от Вашата индустрия, което да доведе до допълнителна работа и сътрудничества. Подкастът Ви дава възможност да се утвърдите като експерт в сферата Ви на развитие, мотивира Ви да се информирате относно новостите и Ви позволява да останете конкурентоспособни. Чрез него придобивате повече гласност, помагате на повече хора да научат нещо ново и интересно, носите истинска стойност на Вашите слушатели. Не се чудете повече, а се захващайте за работа!

Още по темата можете да прочетете тук:

Подкаст за начинаещи – първи стъпки

За подкастите – професионално. Интервю с The Podcast Place

Подкаст, блог и влог – възможност за бизнеса

За работа с подкасти нашият екип винаги е насреща за въпроси и съвети. Имаме дългогодишен опит в тази сфера, който може да Ви бъде от ползва. Свържете се с нас!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.