QR код. Рано ли е? Късно ли е?

Считате, че е рано за QR код? Не е!

Смарт-потребителите: Сухата статистика сочи, че вече над 1 милион българи имат смарт телефони. Никак не е малка тази бройка, а и моментът, в който ще е удвоена, не е далеч. Нещата се развиват динамично. Днес почти не се продава телефон, който не е умен. А с това вървят и всички екстри и глезотии, полезни инструменти и програмки като QR-четеца. Устройствата вече са в ръцете на хората, остава да ги предизвикаме.

Особено ако ваша аудитория са младите – между 14 и 30, както и мъже между 30 и 45 – ваш основен инструмент може да е именно QR кодът.

Предизвикателството: Интересното е какво се случва отвъд самия код? Както при всяка друга комуникация – най-добре е да се отваря специално направена за целта страница, мобилна версия на сайт. В практиката се случва QR код да отваря Facebook фен страница, което не е най-доброто решение, особено за по-нишови или по-малко познати брендове. Доброто обмисляне и измерване на резултатите на всяка акция с QR код е от основно значение за успеха й.

Обвързването с мобилна версия или мобилна промо страница е най-адекватното решение. Нека потребителите имат възможност за действие през нея, за да продължат комуникацията. Нека информацията в мобилната версия носи добавена стойност, за да има смисъл. С това всички приложения за мобилни телефони, в това число четците на кодове се превръщат в неизменна част от дигиталния маркетинг на всеки бизнес.

Препоръки:

  • Не се въздържайте от използването на QR код – дори малко хора да по използват все още, това са точно вашите, най-интересните за всеки бизнес хора, а отделно от това – всички ще го видят!
  • Използвайте QR код когато имате да кажете нещо конкретно на мобилните потребители, обвържете го с бонус, покупка, насърчаване към общуване, посещение на сайта ви.
  • Поставяйте QR код на необичайни и на обичайни места – на всяка ваша комуникация, на тениски за екипа, на коледните картички или на външната ви реклама.
  • Таргетирайте посланията си с прилагането на различни кодове за различни продукти и промоции – така ще измерите и по-адекватно ефективността на кампанията си.
  • Измервайте – заложете показател за успех и измервайте – броя на посещения, брой попълнени форми или обаждания;
  • Комуникирайте чрез традиционните си офлайн канали своите дигитални активности, за да им дадете сила и допълнителна стойност;
  • Експериментирайте – ниската себестойност на тази комуникация наистина ви дава поле на въображението и възможност да сте първи, уникални и успешни!

Писахме още за QR кодовете тук.

Ако вече ви хрумват идеи – обадете ни се още сега, за да ги реализираме заедно!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.