Работата на екипите Човешки ресурси и онлайн комуникацията

Взаимодействието между HR и онлайн комуникациите

Често чуваме около нас да се говори за нуждата от “добра комуникация”. Но какво всъщност означава добрата комуникация, как да я постигнем, как да я различим и приложим и в какво ни се явява полезна тя? В динамиката на съвременния свят темпото, с което трябва да водим комуникация се забързва все повече и повече, а това може да навреди на нейното качество. Това обаче е нещо, което не бива да допускаме. Независимо от стила и мястото на комуникацията, тя трябва да запази своето качество. Спрямо тези два фактора  – стил и място, както и още много можем да поставим различни дефиниции на добра комуникация. Но в основата остават изисквания като уважение, яснота, както и предпоставка за и приемане на обратна връзка. Всичко това трябва да личи в нашата комуникация – вербална или онлайн. Онлайн комуникациите вълнуват всички ни – те са “новото нормално”, както гласи популярната в последните години фраза. Днес ще обърнем малко повече внимание на взаимодействието на HR и онлайн комуникациите. 

Онлайн комуникации и HR – как и къде се случва това?

Отговорът на тези два въпроса е един и същи – в социалните мрежи. С развитието на технологиите и възприятията на обществото във все повече социални мрежи имате възможността да комуникирате с хората. Ако преди това по-скоро се ограничаваше до LinkedIn, то в момента Instagram и Facebook също са отлични места за подобно съдържание. Нещо, което не бива да забравяте е да следвате тона на всяка една от тези социални мрежи, за да бъдете забелязани и приети по-позитивно. Всичко от сайта ви през отделните Ви канали, до конкретни публикации трябва да бъде добре структурирано и да съдържа нужна и правилна информация, която потенциалните Ви таргет групи лесно могат да открият. 

Ролята на един специалист Човешки ресурси е много комплексна, тъй като той трябва да бъде запознат с много аспекти на дигиталната среда и дори потребителското преживяване, за да бъде изготвена такава комуникация, която ще грабне хората. Ангажирането на потенциални кандидати за работа е многостъпков и сложен процес придружен от други спомагателни процеси. Например – освен прякото таргетиране и ангажиране на нови служители, редовното съдържание, което качваме в социалните ни канали също ни помага с привличането на нови хора. Публикации с благодарности към екипа ни, към служителите на компанията, снимки от истински ситуации и събития, с “истински” хора, които демонстрират взаимоотношенията в компанията, споделени общи успехи и постигнати цели – всичко това изгражда имидж и идея за нашата компания, което косвено ни помага, когато един потенциален нов служител взима решение. Хубавото на социалните мрежи е, че подобни публикации или такива обавяващи търсенето на служители могат да бъдат спонсорирани и пуснати като реклама без да бъдат натрапчиви. Разбира се за всеки канал трябва да бъде съобразена визията, текста и тона, с който обявяваме свободните си места, за да провокираме позитивна реакция. 

Следователно, не на последно място по важност, трябва всички наши канали, както и уебсайта ни да бъдат с актуално съдържание и новини. Когато привлечем някой човек, той трябва да може лесно да се ориентира в сайта ни или в каналите ни за това, което му предлагаме. Затова – поддържайте актуални изображения в каналите си, не ги оставяйте без профилни снимки, не позволявайте да има неактуална, остаряла информация на сайта Ви, която да подведе кандидатите или да затрудни тяхното решение или осъществяването на контакт с Вас. 

Бъдете смели в използването на различни канали! Така привличате не само нови потенциални служители, но и оставате свързани със сегашните си служители. Демонстрирането на тази свързаност може да Ви донесе много плюсове. Не забравяйте да бъдете актуални в съдържанието си, бъдете консистентни и слушащи – обратната връзка е не само в думите, реакциите и поведението на хората могат да Ви дадат много и ценна информация.

За подкрепа – нашият екип и дългогодишния ни опит могат да помогнат! Обадете ни се още сега за консултация и работа по конкретни комуникационни задачи. Оставаме на линия!

Прочетете още:

Корпоративна комуникация по време на война – какво е добре да правим

Как дигиталният маркетинг промени HR функциите

LinkedIn – ролята му в публичния сектор и как да го използваме през 2022г.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.