Тенденции в потребителското преживяване през 2023 г. – какво да очакваме?

Тенденции в потребителското преживяване през 2023 г. – какво да очакваме?

Удовлетворяващото потребителското преживяване е от изключително значение за успеха на всеки бизнес. Когато желанията на клиентите са удовлетворени по приятен, бърз и лесен начин, то те често стават лоялни към въпросния бранд и започват да се ангажират с него все повече и повече. Но постигането на удовлетворяващо потребителско преживяване става все по-трудно, тъй като клиентите стават все по-изискващи. Но на база предишен опит и настоящи проучвания можем да опитаме да предвидим тенденциите, които да очакваме в потребителското преживяване за 2023 г. Кои са те можете да прочетете тук.

Ръст на използване на чатботове

Чатботовете са инструмент, който набира все повече популярност, благодарение на функцията си за бърз отговор. Тъй като клиентите ни изискват все по-бързи отговори при зададени въпроси или проблеми с обслужването, то чатботовете се явяват като сериозно предимство и улеснение. Те работят най-добре при прости поправки или при често задавани въпроси, като ни помагат при първата точка за контакт, докато някой от екипа има възможност да се свърже с клиента и да му помогне. Макар клиентите да предпочитат човешкото обслужване, те стават все по-възприемчиви към комуникация с бот при прости проблеми. Според проучване на Zendex 69% от клиентите нямат проблем да взаимодействат с бот, като се наблюдава увеличение от предходната година с цели 23%. Затова, ако Вашият бизнес може да се възползва от чатбота, то Ви препоръчваме да го направите.

Тенденции в потребителското преживяване през 2023 г. – какво да очакваме? 1
Източник: botnation.ai

Силно персонализиране

Според доклад на Pulse Check на Accenture Interactive 91% от потребителите предпочитат да пазаруват от марки, които ги разпознават, помнят предишните им срещи и им предоставят силно персонализирани предложения и препоръки. Вече е не просто препоръчително, а задължително и очаквано от страна на клиентите да получат персонализирано клиентско преживяване. Големи брандове като Nike и Adidas разпознаха тази тенденция и пуснаха персонализирани маратонки, които всеки клиент може да направи според предпочитанията си. Ако въведете по-силна персонализация със сигурност броят на Вашите лоялни клиенти ще се повиши, защото всеки обича да се чувства специален. Затова е важно не просто да познаваме аудиторията ни, но и и да се стараем да обръщаме внимание на всеки един клиент. Макар в началото да е сложно и времеемко, с времето ще успеете да установите практики, които ще Ви улеснят.

Тенденции в потребителското преживяване през 2023 г. – какво да очакваме?  2
Източник: marketingtechnews.net

Осъзнато клиентско преживяване

Съзнателното пазаруване става все по-важно за клиентите и бизнесите следва да се съобразят с тази нова тенденция. Много хора включват вече в потребителския си избор екологични, понякога дори и политически критерии, на които искат брандът да отговори. Етичните решения стават все по-значителни, затова и множество компании започнаха да отговарят по различни начини. Например делът на безкасовите транзакции расте все повече и вследствие на това се въведе опцията за закръглено плащане, като сумата за закръгляне става дарение за благотворителност. Все по-често се предлага опцията за вземане на поръчка от офиса на куриер, за да се намалят въглеродните емисии, които се получават вследствие доставките до адрес. Компаниите следва да стават все по-прозрачни в действията си – да предоставят информация за това как се произвеждат продуктите, как се транспортират и др. Тази тенденция става все по-значима и през 2023 г., затова е редно да помислите как може да имплементирате подобни решения в практиката Ви.

Омниканалите и нарастващата им популярност

Клиентите очакват да имат достъп и информация за Вас през всеки канал – уебсайт, приложение, социални мрежи, подкаст и навсякъде другаде, където се чувствате комфортно да взаимодействате с Вашата аудитория. И тук идва момента да се възползвате от Omnichannel, тъй като тази концепция слива и обвързва каналите си един с друг в една обща система. Защо това е необходимо? Защото омниканалите повишават качеството на клиентското преживяване, както и тяхната удовлетвореността и лоялността на потребителите ни. А и тази тенденция със сигурност ще става все по-срещана през 2023 г. – важно е да започнем с подготовката възможно най-рано!

Тенденции в потребителското преживяване през 2023 г. – какво да очакваме?  3
Източник: hrmasia.com

Ние в ABC Design, имаме 24-годишен опит в маркетинг стратегиите и можем да Ви бъдем полезни. Свържете се с нас! С радост ще помогнем!

Може да Ви бъде полезно да прочетете и:

Digital Annual Summit 2022 – персоналното в дигиталното и интересните тенденции

За чатботовете – професионално. Интервю с Елица Стоилова

Заглавно изображение: acrolinx.com

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.