Twitter се превръща в X – изненадващото ребрандиране

Twitter се превръща в X - изненадващото ребрандиране

Едва преди няколко седмици, на 23 юли, потребителите на емблематичната социална платформа Twitter забелязват интересна промяна: синята птичка, с която всички идентифицираха сайта повече от десетилетие, е отлетяла. На нейно място вече стои ново лого – „Х“. Собственикът – небезизвестният бизнесмен и предприемач Илън Мъск, изненада почти всички с ребрандирането, тъй като компанията беше присвоена едва преди няколко месеца, а откакто Twitter стана част от X Corp, в компанията мигновено настъпиха разтърсващи промени. Ексцентричният Мъск отстрани цялото висше ръководство на „бившия“ Twitter – главния изпълнителен директор Парадж Агравал, главния финансов директор Нед Сегал и директора по правни въпроси и политиката на компанията Виджая Гаде, както и над 70% от общия брой служители. Но, очевидно, намаляването на броя служители не е крайната цел на Мъск и промените тепърва предстоят.

Стратегическа промяна

Цялата Twitter общност е оживена, тъй като приложението, известно преди като Twitter, изглежда ще промени целия си облик. X.com вече пренасочва към Twitter.com, а в централния офис на компанията сега има огромен мигащ X, който стои на мястото на старото пъстро лого. Също така приложението сега се появява като “X” в Google PlayStore & App Store. Но в основата на всеки ребрандинг стои нещо повече от повърхностна промяна. Това отразява стратегическа промяна във визията и целите на компанията. От оживена корпоративна структура до планове за превръщане на платформата в супер приложение, амбициите на Мъск са както винаги революционни.

Ребрандирането е още една стъпка в продължаващата трансформация на Twitter, който някога беше просто онлайн пространство, в което хората можеха да споделят мнения, настроения и т.н. Мисията на милиардера е да превърне Х в приложение, което може да прави „всичко“, споделя новопоставеният главен изпълнителен директор Линда Якарино, а самият Мъск коментира, че името „Twitter“ вече не е актуално, тъй като то вече не носи същия смисъл, какъвто когато позволяваше на потребителите да туитват съобщения от до 140 знака, вървящи напред-назад – като чуруликане на птици (от “tweet”). Сега всеки, който има профил, може да публикува почти всичко, включително и видеа с дълга продължителност. Илън Мъск добавя, че през идните месеци ще бъдат добавени много нови функционалности в платформата, както и потребителите ще имат възможността да ръководят всичките си финанси през приложението.

Симфония от объркване и възможност

Въпреки смелата визия на Мъск за Twitter, новата идентичност изненада много потребители, което доведе до популярни изрази като “Какво е X?” и “X-ит” (от анг. “exit” – излизам, напускам). Въпреки че ребрандингът трябваше да постави ново, чисто начало, липсата на ясни съобщения създаде дисонанс сред потребителите и партньорите. Но този нехармоничен етап от развитието на платформата отвори прозорец на възможности за конкуриращи социални платформи. Threads и TikTok, например, усетиха недоволството сред потребителите на Twitter и се стремяха да пресъздадат същността на това, което X оставя след себе си.

Какво ще се случи с платформата?

Мъск гласно сподели целта си да превърне Twitter в така нареченото „супер приложение“, нещо подобно на китайския WeChat. Засега няма американски еквивалент на подобна платформа, но експертите от индустрията смятат, че Х ще се превърне в приложение, което обхваща всичко, което човек иска да направи онлайн. „Потребителите на приложението ще могат да правят много различни неща в платформата, независимо дали става въпрос за слушане на подкаст, пазаруване, гледане на видеоклипове“, казва Нии Ахене, главен стратегически директор на маркетинговата фирма Tinuiti. Twitter вече позволява на потребителите да водят аудио разговори на живо, да изпращат по-дълги текстови съобщения и да излъчват видео, като например новото шоу, което бившият водещ на Fox News Тъкър Карлсън стартира наскоро в платформата. „На теория X може да стане нещо като по-масовата версия на Patreon или други подобни платформи“, добавя още Ахене.

Защо точно „Х“?

Изглежда, че Мъск има дългогодишна фиксация с буквата X („екс“), наричайки първия си стартъп X.com. (след сливането приложението стана PayPal, въпреки че според биографа Уолтър Айзъксън, Мъск е настоявал да запази името X.) Буквата X се появява и в други проекти на Мъск, включително неговото начинание за изследване на космоса SpaceX, наскоро пуснатото му приложение за изкуствен интелект xAI и Model X, един от най-ранните модели на компанията за електрически автомобили Tesla. А любопитен факт е и че нарича сина си с певицата Граймс именно Екс. „Това е просто X, буквата X“, каза той наскоро в подкаста на Джо Роугън, обяснявайки как се произнася името на сина му X Æ A-XII.

Мъск си върна собствеността върху X.com преди шест години. Той официално промени името на Twitter на X Corp през април, а последния уикенд на юли домейнът на Twitter.com беше пренасочен към X.com. Още първия понеделник след промяната в логото на сайта строителен кран започва да премахва емблематичното лого на птица на Twitter от фасадата на централата на компанията в Сан Франциско, но полицията обаче спира работата скоро след началото й.

Какво ще се случи с Twitter?

Засега ребрандирането на платформата се проявява само в промяната на името и все още не са въведени нови функции, което е типичната маркетингова стратегия, която Мъск прилага винаги. Първо споделя визията и идеята за проектите си, а изпълнението им идва доста по-късно. „Но промяната на името предполага, че Мъск вероятно ще запази контрола върху компанията в близко бъдеще“, споделя анализаторът на Bloomberg Intelligence Мандип Сингх. Други смятат, че милиардерът може да направи някои основни промени в Twitter, след което бързо да го прехвърли на друг собственик.

Какви са възможните препятствия?

Много неща биха могли да се объркат по пътя към „приложението за всичко“ – от простото объркване на потребителите до трудностите за привличане на достатъчно рекламодатели. Ако разгледаме маркетингово подходите на Мъск, забелязваме, че дори за Tesla няма силно рекламиране. Дори самият Мъск смята, че добрият продукт се продава сам и няма нужда от реклама, но междувременно „в Twitter има много големи брандове и компании, които харчат милиони долари за реклама, които със сигурност не биха били доволни от подхода на Мъск“, казва Арън Голдман, главен маркетинг директор на Mediaocean, рекламен партньор на Twitter. Разширяването на обхвата на платформата, така че да включва услуги като пазаруване и платено абонаментно съдържание, всъщност би могло да спомогне в дългосрочен план, като създаде няколко потока от приходи и да я направи по-малко зависима от желанието на големите компании да харчат пари, споделят анализатори.

В краткосрочен план изграждането на тези услуги ще изисква огромни инвестиции в персонал и инфраструктура. Далеч не е ясно дали компания, която съкрати около три четвърти от персонала си и сега е въвлечена в множество съдебни дела за неплатени сметки, може да постигне това.

„Инвестицията е много голяма по отношение на клауд инфраструктура и – става дума за 40-50 милиарда долара първоначални инвестиции“, каза Сингх. Според него „Twitter няма инфраструктурата, за да стане приложение за всичко.“

Ние с интерес ще следим развитието на този изненадващ ребрандинг, а вие? Това със сигурност ще въведе новости в маркетинга на платформата, което ще се яви като предизвикателна промяна. А ако междувременно и вие планувате ребрандинг, за който имате нужда от помощ – ние с радост ще помагаме!

Източник заглавно изображение: searchengineland.com

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.