UGC – какво представлява и как да го използваме в полза на бизнеса ни?

UGC – какво представлява и как да го използваме в полза на бизнеса ни?

User-generated content или на български генерираното от потребители съдържание придобива все повече значение в маркетинга. Интересното е, че поради своята убедителност, то започва да измества традиционните рекламни и маркетинг практики, които брандовете използват, за да привлекат потребителите си. Но защо? Ние Ви разказваме тук.

UGC – какво представлява?

В маркетинга генерираното от потребителите съдържание се отнася до това съдържание, което е свързано с даден бранд, но е създадено от някой, който не е официален представител на бизнеса. По-просто и кратко казано това е съдържанието, което потребителите създават по повод даден продукт, бранд, организация и т.н. Това съдържание може да бъде под всякаква форма – пост в социалните медии, рецензия, видеоклип, подкаст или друг вид. Този вид съдържание започва да става все по-популярно и до такава степен, че измества традиционните рекламни и маркетинг практики, които сме свикнали да използваме. Чудите се защо? Причините са няколко, като ще разгледаме част от тях тук.

UGC – какво представлява и как да го използваме в полза на бизнеса ни? 1
Източник: unsplash.com

Предимствата на UGC

Първото предимство на генерираното от потребители съдържание, което може би е и най-значимото, е автентичността на това съдържание. С напоследък създалите се настроения, че инфлуенсърите промотират всичко само, за да получат пари, потребителите започват да се доверяват все повече едни на други по повод рецензии на продукти, услуги и брандове. Както маркетингът от уста на уста все още работи, така и генерираното от потребители съдържание е просто по-дигитализирана и модернизирана форма на този вид маркетинг. По данни от проучване от Businesswire, проведено през 2020 г. , 50 % от потребителите намират UGC за полезно при вземането на решения. А всъщност не само потребителите са запалени по автентичното съдържание. 60% от маркетолозите са на мнение, че автентичността и качеството са еднакво важни елементи на успешното съдържание. Второ предимство на този тип съдържане се явява доверието, което потребителите имат към него. Аудиторията се обръща към UGC като сигнал за доверие по същия начин, по който би попитала за мнение своите приятели, семейство или професионална мрежа. Последното предимство, което ще засегнем, е че UGC успява да създаде групи и общности. Генерираното от потребители съдържание всъщност дава уникалната възможност на клиентите да участват в развитието на марката – да допринасят със свои собствени коментари, да споделят мнение и преживявания. Хората се радват да бъдат част от нещо по-голямо, затова и създаването на съдържание се оказва толкова ключово за тях – позволява им да бъдат част от общността на марката.

UGC в полза на бизнеса ни – как?

Когато обмисляте как да използвате UGC в маркетинга си, е важно да го представите като съвременен маркетинг от уста на уста. Хората в крайна сметка се доверяват повече на други хора, отколкото на известни личности или на самите марки, така че съдържанието ви трябва да идва от истински застъпници. Затова и не се изкушавайте да фалшифицирате публикациите или кампаниите си, генерирани от потребителите. Ето и няколко идеи от нас как да се възползвате от истинското генерирано от потребители съдържание.

Подканвайте потребителите активно да споделят

Често потребителите ви имат желание да споделят съдържание свързано с вас, просто не знаят как. Затова им дайте първата стъпка – направете вид конкурс или предизвикателство и така ще им дадете нужния подтик, за да започнат да създават съдържание сами. Добавянето на този състезателен елемент ще направи участието им още по-успешно. Все пак кой не обича малко състезание? Може също така за създаде хаштаг, който да е предназначен за използване от потребителите, когато публикуват съдържание, свързано с вашата марка. Например Urban Outfitters споделя генерирано от клиентите съдържание чрез хаштага си #UOCommunity, особено популярен в Instagram. Марката също така създава съдържание със своите потребители и го споделя в специалния си блог за общността.

UGC – какво представлява и как да го използваме в полза на бизнеса ни? 2
Източник: buffer.com

Възнаграждавайте клиентите за споделяне

Често потребителите имат нужда от даден стимул, за да споделят съдържание, което е свързано с вас. Както награждаваме колегите ни за добре свършената работа, така и тази система за награди може да бъде приложена при интеракцията ни с потребители. Например може да подарявате код за отстъпка, безплатно участие в семинари, билети и още много други награди, за да привлечете вниманието на аудиторията ви и да я накарате да споделя повече. Помислете за устойчиви тактики, които ще работят за вашата аудитория, марка и бюджет. Например Fenty Beauty направи подарък за своята линия парфюми Fenty Parfum, като насърчи участниците да използват звука на TikTok, за да създадат видеоклип и да спечелят продукта.

UGC – какво представлява и как да го използваме в полза на бизнеса ни? 3
Източник: unsplash.com

Нашият екип е на разположение при нужда от съвет, консултация или помощ за вашите маркетинг и комуникационни цели. Тук можете да разгледате нашето портфолио. Свържете се с нас още днес!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.